KunststofenRubber.nl

QPC investeert in kunststoffabriek in Limburg

18 april 2014 om 08:20 uur

Van links naar rechts: Herman Snellink (Sita), Huub Meessen (QCP), Casper Bruens (Chemelot Ventures), Marc Houtermans (QCP) en Jéròme Verhagen (LIOF).

QCP, Quality Circular Polymers, is een nieuw bedrijf dat grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie gaat produceren op basis van gebruikte kunststoffen afkomstig van huishoudens en de industrie. In totaal wordt 75 miljoen euro geïnvesteerd in dit project.


 

QCP is een initiatief van de ondernemers Huub Meessen en Marc Houtermans, beiden met een ruime ervaring in de petrochemie. QCP is uitgegroeid tot een consortium dat behalve uit de initiatiefnemers bestaat uit SITA, Chemelot Ventures en NV Industriebank LIOF. Medefinanciers zijn Rabobank, het Limburgs Energie Fonds, de gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg. Het bedrijfsgebouw wordt gefinancierd door firma Langen uit Elsloo. Waardevolle ondersteuning aan het initiatief werd verleend door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA).

 

De productiecapaciteit zal uiteindelijk jaarlijks 100.000 ton bedragen. De fabriek wordt in drie fases gerealiseerd. De totale investering bedraagt ongeveer 75 miljoen euro waarvan ruim 35 miljoen euro voor de eerste fase. Het aantal directe arbeidsplaatsen zal bij het opstarten van de fabriek, eind 2015, 40 bedragen. Na volledige realisatie van de fabriek zullen er 100 honderd arbeidsplaatsen zijn. Naar verwachting worden daarnaast nog tussen 200 en 300 indirecte arbeidsplaatsen gecreëerd.

 

Circulaire economie

Huub Meessen, CEO en oprichter van QCP, stelt dat er onder consumenten een enorme behoefte is aan duurzame kunststoffen. Dit komt tot uitdrukking in een groeiende vraag van de grote merkfabrikanten en de kunststofverwerkers: 'We gaan samen met klanten producten ontwikkelen waarmee zij in staat zijn conventionele kunststoffen, gebaseerd op olie, te vervangen in hoogwaardige toepassingen. De aanwezige kennis en laboratoria op de Chemelot Campus gaan ons hierbij helpen.'

 

Fabriek van de toekomst

QCP heeft de ambitie een ‘fabriek van de toekomst' te realiseren: een productielocatie waar op basis van gebruikte kunststoffen op innovatieve wijze nieuwe producten worden gemaakt die de conventionele kunststoffen kunnen vervangen. Marc Houtermans, mede-oprichter en COO van QCP: 'Door de kennis van de deelnemende partijen te combineren met investeringen in research en development zijn we in staat deze materialen te produceren in grote volumes en met een constante kwaliteit. Dit is uniek voor de Europese markt.'

 

Een substantieel deel van de kunststoffen die worden verwerkt in de fabriek is afkomstig van de sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval van SITA in Rotterdam. Het gaat om PE en PP dat afkomstig is van kratten, flessen, auto-onderdelen, wit- en bruingoed en krimp- en rekfolie.

 

QCP beschouwt de verpakkingsindustrie, de bouw, de elektronicasector en de auto-industrie als belangrijke afnemers van zijn producten.

 

www.qcpolymers.com

 

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »