KunststofenRubber.nl

Polymeerplatform SPARC brug tussen onderzoekers en bedrijven

23 april 2014 om 16:16 uur

UHasselt-onderzoeksinstituut imo-imomec en de Cel Kunststoffen van KU Leuven @ KHLim gaan hun expertise op vlak van polymeren en kunststoffen bundelen in één platform: SPARC (Sustainable Polymers and Applications Research Cluster). Op die manier willen ze hun kennis zichtbaarder maken voor bedrijven in de sector en een betere doorstroming van projecten garanderen.


'Het is belangrijk om de drempel naar wetenschappelijk onderzoek als schakel binnen het innovatieproces te verlagen. Met SPARC kunnen KMO's voortaan terecht op één adres om een probleem aan te kaarten of nieuwe mogelijkheden en innovaties te verkennen', zegt prof. dr. Dirk Vanderzande, directeur van imo-imomec. SPARC is op donderdag 27 maart officieel gelanceerd in het Technologiecentrum op campus Diepenbeek.

 

UHasselt-onderzoeksinstituut imo-imomec (inclusief het VerpakkingsCentrum) en de Cel Kunststoffen (KU Leuven @ K HLim) huisvesten samen meer dan vijftig experten - chemici, fysici en ingenieurs - op vlak van polymeren en kunststoffen. De onderzoekers voeren al opdrachten uit voor diverse bedrijven, maar ze werken daarbij veelal naast elkaar door.

 

'De onderzoekssamenwerking met de bedrijfswereld is sterk gefragmenteerd, met heel wat verschillende netwerken. Voor bedrijven is het echter interessanter en makkelijker om één aanspreekpunt te hebben, zodat ze snel kunnen worden doorverwezen naar de juiste experten', zegt prof. dr. Dirk Vanderzande (directeur imo-imomec). 'SPARC wil die brug vormen tussen onderzoekers en bedrijven.'

 

Door alle kennis en onderzoeksinfrastructuur op het vlak van polymeren en kunststoffen te clusteren binnen één platform, kunnen de onderzoekers, ondernemingen bovendien een totaaloplossing bieden. Professor Vanderzande: 'We kunnen de kunststoffen toepas singen die zij gebruiken, niet enkel testen en analyseren, maar ook verbeteren - door ze sterker, duurzamer, efficiënter te maken. Of we kunnen nieuwe materialen en toepassingen ontwikkelen. Interactie tussen ondernemers en onderzoekers staat daarbij centraal.'

 

In eerste instantie zal SPARC zich richten tot bedrijven in de regio, maar de ambitie is om op termijn ook in de rest van Vlaanderen en de Euregio meer activiteiten met bedrijven te ontplooien op vlak van polymeren en kunststoffen.

 

Meer informatie over het project: www.SPARCluster.eu

 

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »