KunststofenRubber.nl

Sociale innovatie voor gezonde medewerkers en gezonde bedrijven

24 april 2014 om 12:11 uur

Roos Wouters, voorzitter van Stichting Het Nieuwe Werken Werkt, en Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, in gesprek met de zaal over sociale innovatie en duurzame inzetbaarheid tijdens Partners in Kunststof & Rubber 2014. (Foto: Studio Rogier Bos)

Tijdens het congres ‘Partners in Kunststof & Rubber’ hebben de sociale partners de afspraak gemaakt om voor 31 mei 2014 een sectorplan in te dienen bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers vormt een belangrijk onderdeel van dit sectorplan.


De Nederlandse rubber- en kunststofindustrie is een van de sterkst groeiende en meest innovatieve maakindustrieën van Nederland. Een vernieuwde aandacht voor het individu moet helpen deze groei te bestendigen. Daarom stond het jaarlijkse congres ‘Partners in Kunststof & Rubber 2014' geheel in het teken van duurzame inzetbaarheid en sociale innovatie. De bedrijven in de sector scoren op innovatief gebied mede zo hoog omdat ze het werk slim hebben ingericht en het beste uit hun mensen weten te halen.

 

'Binnen organisaties ligt de nadruk veel op gemaakte fouten en nog te weinig op gerealiseerde successen', was de boodschap van gastspreker Roos Wouters. De voorzitter van de Stichting het Nieuwe Werken Werkt hield een pleidooi om met medewerkers het persoonlijke gesprek aan te gaan. Flexibiliteit, zeggenschap en vertrouwen moeten hierbij centraal staan. Haar samenvatting van het congres is hier te bekijken.

 

Met de verhoogde pensioenleeftijd maken mensen zich terecht zorgen over de eigen inzetbaarheid, vindt Reinier Castelein. De voorzitter van De Unie is de jongste vakbondsvoorzitter in Nederland. Hij gaf zijn moderne en vooruitstrevende visie op de rol van de vakbond. Juist rond het thema duurzame inzetbaarheid trekt hij graag samen op met de werkgevers. Zijn centrale boodschap was dat de sector als geheel moet investeren in het individu.

 

Drie ondernemers uit de sector lieten zien hoe zij sociale innovatie in hun bedrijf aanvliegen.

'Geluk is iemand om van te houden, iets om te doen en iets om te hopen.' Dit Chinese spreekwoord inspireerde Peter Stello, eigenaar van het bedrijf QEW Engineered Rubber. Zingeving is voor Peter Stello een centrale drijfveer bij het leiden van zijn bedrijf. Werknemers moeten niet plezier op het werk, maar plezier in het werk hebben. 'Want medewerkers behandelen hun organisatie zoals zij door hun organisatie worden behandeld.'

Hans Tanger van Plasticum Nederland is met behulp van een persoonlijk vitaliteitbudget voor iedere medewerker erin geslaagd om het bewustzijn over duurzame inzetbaarheid te vergroten. De gezondheid van de medewerkers is voor Tanger niet vrijblijvend: 'Volgend jaar is het in al onze fabrieken verboden te roken.'

Jeroen Thoolen, design& development director bij ontwerpbureau VanBerlo, weet de creatieve krachten van zijn medewerkers los te maken. Zijn visie is dat complexe maatschappelijke vraagstukken vragen om een andere manier van kijken. VanBerlo maakt wereldwijd goede sier met deze ‘social design'-aanpak van sociale kwesties.

 

Tijdens ‘Partners in Kunststof & Rubber' werd ook de jaarlijkse prijs van de internationale Society for Plastic Engineers voor de beste afstudeerders uitgereikt. Prijswinnaar Ferdi Verboom onderzocht bij de TU/e de beste polymeren voor 3D-printers. Bram van den Brink (Hogeschool INHolland Alkmaar) was de winnaar in zijn categorie met direct toepasbaar onderzoek naar kunststof bladveren, gebruikt door bijvoorbeeld Philips en ASML voor precisie-positionering.

 

Over Partners in Kunststof & Rubber

Het jaarlijks terugkerende congres ‘Partners in Kunststof & Rubber' vindt traditiegetrouw plaats op de High Tech Campus in Eindhoven. Het congres is bedoeld om relevante ontwikkelingen op de thema's communicatie, educatie, innovatie en duurzaamheid te agenderen en hier samen met ondernemers uit de sector over te debatteren en vooruitgang te boeken. De organisatie van Partners in Kunststof & Rubber is een initiatief van de NRK (Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie), PlasticsEurope en DPI Value Centre.

 

Aldus een bericht van de NRK.

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »