KunststofenRubber.nl

NRK-bedrijven werken aan collectieve invoering ISO 26000

28 april 2014 om 11:10 uur

Kernthema's van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

De Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) werkt samen met 34 van haar leden aan de collectieve invoering van de MVO-filosofie ISO 26000. In samenwerking met NEN, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en adviesbureau Berenschot laten de NRK-bedrijven op deze manier zien op welke wijze zij invulling geven aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.


De 34 leden van de NRK zijn nauw betrokken bij het opstellen van hun MVO-zelfverklaringen in het kader van ISO 26000. Door deelname aan verschillende impactsessies en stakeholderdialogen worden kennis en ervaring op het gebied van MVO gedeeld. Hiermee besparen de bedrijven niet alleen tijd en geld, maar bestaat ook de kans om van elkaar te leren.

 

ISO 26000 is een internationale richtlijn voor Maatschappelijke Verantwoordelijkheid van een Organisatie (MVO), dat organisaties ondersteunt in de invulling van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. De richtlijn helpt met het herkennen van MVO binnen de invloedsfeer van de organisatie en stimuleert het identificeren en betrekken van relevante stakeholders. Op deze manier kan een breed gedragen duurzaamheidsstatement worden opgesteld.

 

ISO 26000 gaat uit van zeven MVO-principes die als basis dienen bij alle besluiten en activiteiten van een organisatie: 1. Accountability, 2. Transparantie, 3. Ethisch gedrag, 4. Respect voor stakeholderbelangen, 5. Respect voor wet- en regelgeving, 6. Respect voor internationale gedragsnormen, 7. Respect voor mensenrechten

 

De richtlijn stelt de omgeving van een organisatie centraal en beschrijft hoe stakeholders kunnen worden betrokken om verwachtingen op het gebied van MVO in kaart te brengen. Hierbij benoemt ISO 26000 zeven MVO kernthema's waaraan organisaties aandacht kunnen besteden:

 

1. Bestuur van de organisatie

2. Mensenrechten

3. Arbeidspraktijk

4. Milieu

5. Eerlijk zakendoen

6. Consumentenaangelegenheden

7. Betrokkenheid bij de ontwikkeling van de gemeenschap

 

Onder leiding van adviesbureau Berenschot werken de NRK-bedrijven aan de invulling van vijf basisprofielen, die in een later stadium door de individuele bedrijven zelf worden aangevuld tot hun zelfverklaring. Daarvoor gebruiken ze de digitale vraag/antwoord boom (regelhulp) die NEN en NRK ontwikkelen voor het Ondernemingsdossier.

 

De bijeenkomsten van de bedrijven hebben onder andere geleid tot het benoemen van MVO-onderwerpen die voor de rubber- en kunststofindustrie het belangrijkst zijn, zoals gezondheid, veiligheid, werkomstandigheden en sociale bescherming, persoonlijke ontwikkeling en training op de werkplek, het voorkomen van milieuvervuiling, het oplossen van klachten, het beschermen van de consumentengezondheid en duurzaam gebruik van hulpbronnen.

 

De volgende stap in het collectieve traject is de organisatie van een aantal stakeholderdialogen, waarin de NRK-bedrijven door klanten, toeleveranciers en eigen werknemers worden uitgedaagd om vanuit verschillende perspectieven naar hun MVO-activiteiten te kijken. Met deze inzichten zal men toewerken naar individuele zelfverklaringen die gepubliceerd kunnen worden op het NEN Publicatieplatform ISO 26000 (www.nen.nl/publicatieplatform). De verwachting is dat deze na de zomer gepubliceerd kunnen worden.

 

Meer informatie: www.nrk.nl

 

De deelnemende bedrijven zijn:

AKG, Kornelis Caps & Closures, Batelaan Kunststoffen, Krehalon, Bema Kunststoffen, Mouldcam/Promat, CurTec International, Novapac, Dupolco, Oerlemans Plastics, Fardem Packaging, Oosterwolde Plastic Industrie, Flestic, Perfon, Flevo Rubber Compounding, Plasthill, Future Pipe Industries, Profine Nederland, Haval Disposables, QEW Engineered Rubber, Helvoet Rubber & Plastic Technologies, RIS Rubber, Hertalan Rubber Products, RIZZ Plastics (vh KHZ Kunststoffen ), Hofland Deltaflex Rubbertechniek, Stempher, Hordijk Verpakkingen, Sylvaphane Group, HSV TMP, TB Brown, Innosell, TPP, KIVO Plastic Verpakkingen, Van Kaathoven Groep.

 

 

Focus op ...

Agenda

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »