KunststofenRubber.nl

Onderzoek oxo-afbreekbare kunststoffen

17 september 2014 om 11:41 uur

Biodegradeerbare kunststoffen kunnen gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen of van op olie gebaseerde grondstoffen. Er is een wereldwijde discussie gaande over oxo-afbreekbare kunststoffen. Dit zijn conventionele (niet-degradeerbare) kunststoffen zoals PE, PP en PET, waaraan een kleine hoeveelheid additief is toegevoegd.


Producenten van deze mengsels stellen dat oxo-kunststoffen biodegradeerbaar zijn, maar experts vinden dat wetenschappelijk bewijs, geleverd door onpartijdige en onafhankelijke laboratoria en certificeringsinstellingen, ontbreekt. Zolang het bewijs niet is geleverd, betwijfelen critici of volledige biodegradatie optreedt. Zij hebben het eerder over oxo-fragmenteerbaar.

 

Dit stellen twee organisaties, OWS (Organic Waste Systems nv in Gent, België) en IKT (Institute of Polymer Technology, University Stuttgart, Duitsland), die een een multi-client onderzoek willen uitvoeren naar de afbreekbaarheid van oxo-kunststoffen.

 

Met als uitgangspunt literatuuronderzoek dat OWS in 2013 uitvoerde voor PlasticsEurope, willen OWS en IKT uitgebreide laboratoriumproeven opzetten. Deze proeven moeten aantonen of de producten bioafbreekbaar zijn of niet.

 

In de eerste fase van de studie worden commercieel beschikbare oxo-degradeerbare kunststoffen aan degradatieproeven onderworpen. In de tweede fase worden de fragmenten gebruikt voor verdere biodegradatieproeven volgens ISO en ASTM normen.

 

Het is nog mogelijk aan het onderzoek deel te nemen. De bijdrage is 10.000 tot 20.000 euro per partner, afhankelijk van het uiteindelijke aantal deelnemers.

 

Het onderzoeksvoorstel staat op de website van ows.

 

www.ows.be

www.ikt.uni-stuttgart.de

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »