KunststofenRubber.nl

Bayer verzelfstandigt MaterialScience

18 september 2014 om 14:18 uur

Bayer wil zich in de toekomst geheel gaan richten op zijn Life Science activiteiten 'HealthCare' en 'CropScience'. De huidige divisie MaterialScience wordt afgesplitst en omgezet in een zelfstandige beursgenoteerde onderneming. Bayer wil zich in de toekomst positioneren als wereldleider op het gebied van gezondheid voor mens, dier en plant.


De afgelopen jaren is het zwaartepunt bij Bayer verschoven in de richting van Life Science activiteiten. Er zijn nieuwe farmaceutische producten gelanceerd, een deel van Merck & Co is overgenomen en de  CropScience activiteiten zijn uitgebreid. Doel is om deze ontwikkelingen te continueren door verder te investeren in groei. De Life Sciences nemen nu al 70 procent van omzet en 88 procent van de EBITDA (voor bijzondere lasten) voor hun rekening.

 

De twee divisies van de toekomstige Bayer Group behaalden in 2013 een omzet van circa 29 miljard euro. Zij hebben ongeveer 99.000 medewerkers, waarvan zo'n 29.500 in Duitsland. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Leverkusen.

 

Het is de bedoeling om MaterialScience binnen 12 tot 18 maanden naar de beurs te brengen. Een belangrijke reden voor deze stap is dat MaterialScience hiermee direct toegang krijgt tot de kapitaal voor toekomstige ontwikkelingen. Deze toegang is niet langer verzekerd binnen de Bayer Group vanwege de grote investeringen die nodig zijn voor de groei van de Life Science activiteiten.

 

Na de verzelfstandiging wordt MaterialScience in omvang het vierde chemische bedrijf van Europa. De omzet in 2013 was meer dan 11 miljard euro. Het nieuwe concern zal circa 16.800 medewerkers tellen, waarvan 6500 in Duitsland. Het krijgt een nieuwe naam en een eigen identiteit. Het hoofdkantoor komt in Leverkusen. De hoofdactiviteiten zijn polyurethaan, polycarbonaat, en coatings, lijmen en specialiteiten.

 

Het totale aantal medewerkers zal de eerstkomende jaren stabiel blijven, zowel in Duitsland als daarbuiten.

 

www.bayer.com

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »