KunststofenRubber.nl

Composiet reparatiesysteem voor stalen buizen

23 september 2014 om 09:32 uur

Henkel heeft een nieuwe methode geïntroduceerd voor het repareren van stalen buizen en pijpleidingen. Het Loctite Composite Repair System, dat door Germanischer Lloyd/DNV is gecertificeerd volgens ISO/TS 24817, repareert pijpleidingen die tekenen van corrosie of slijtage vertonen. De installatie hoeft hierbij niet stil te worden gelegd. Deze techniek verlengt de levensduur van olie-, gas- en petrochemische pijpleidingen met twintig jaar.


Stalen pijpleidingen staan zowel in- als uitwendig bloot aan een combinatie van corrosieve effecten, mechanische spanning en chemische invloeden. Daardoor kunnen ze barsten of gaan lekken, of kunnen er gaten of breuken ontstaan. Het is gebruikelijk om de aangetaste onderdelen volledig te vervangen.

 

Omdat dit betekent dat de productie tijdelijk moet worden stilgelegd, kiezen reparatie- en onderhoudsbedrijven steeds vaker voor oplossingen waarbij de productie gewoon kan doorgaan. Henkel is momenteel de enige aanbieder van een reparatiesysteem dat volgens de norm ontwikkeld is en dat gekeurd is door een onafhankelijke keuringsinstantie, en waarbij de leidingen ter plekke gerepareerd kunnen worden zonder dat de productie tijdelijk moet worden stilgelegd.

 

Het Loctite Composite Repair System is gecertificeerd volgens ISO/TS 24817 voor reparaties van Type A (non-through wall) en Type B (through wall) defecten, die alle reparatieclassen tussen 1 en 3 omvatten. Behalve rechte pijpleidingen, kunnen ook flenzen, bocht-, T- of verloopstukken met dit systeem gerepareerd worden.

 

De kern van het nieuwe reparatiesysteem van Henkel is een composietmateriaal van vezels en hars.

 

Werkwijze

De eerste stap in het reparatieproces is het reinigen en zandstralen van de aangetaste oppervlaktes. Aangezien gezandstraalde oppervlaktes zeer gevoelig zijn voor vliegroest, moeten deze meteen na het stralen beschermd worden met de corrosieremmer Loctite SF 7515. Beschadigingen aan het oppervlak kunnen gevuld worden met Loctite PC 3478 superieur Metal, een tweecomponent-epoxy gevuld met metaal.

 

Vervolgens wordt de buis omwikkeld met de extra sterke glas/koolstofvezeltape Loctite 5085, die geïmpregneerd is met de temperatuurbestendige tweecomponent-epoxyhars Loctite PC 7210. Deze hars is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van stalen substraten en heeft een hoge hechtkracht.

 

Het gerepareerde deel wordt daarna afgedicht met een bovenlaag van verspuitbaar keramiek van Loctite PC 7255. Dit product beschermt het gerepareerde deel tegen inwerking van UV-licht, vocht en chemische aantasting. Al deze stappen in het reparatieproces vormen samen een composiet dat de beschadigde delen van de pijpleidingen versterkt en beschermt tegen nieuwe corrosie.

 

Opleidingsprogramma

Om zeker te zijn dat het Loctite Composite Repair System in de praktijk correct wordt toegepast, moeten technici die dit soort werk uitvoeren, worden opgeleid door Henkel. Dit is een eis van Germanischer Lloyd / DNV die opgenomen is in de ISO-certificering. Henkel heeft een op maat gemaakt opleidingsprogramma ontwikkeld om hieraan te voldoen.

www.loctite.nl/reparatie-van-pijpleidingen-7646.htm

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »