KunststofenRubber.nl

Rapport Rabobank: De chemie in Nederland: een voorwaardelijke toekomst

16 oktober 2014 om 10:13 uur

De chemie in Europa en meer specifiek in Nederland staat het laatste decennium onder druk. Op alle fronten heeft de Europese chemie relatief ingeboet op concurrentiekracht. Het gaat daarbij niet alleen om de grondstoffen- en energieprijzen (denk aan schaliegas in de VS), maar ook om bijvoorbeeld de ontwikkeling van kennis, de eindvraagontwikkeling en de mate van integratie.


Dit heeft zijn weerslag in het aandeel dat Europa inneemt in de mondiale chemiesector. In 2017 zal het Europese aandeel in de mondiale chemie waarschijnlijk nog slechts 13% bedragen, terwijl dit in 1997 nog 32% was.

 

Binnen Europa is de Nederlandse chemie goed gepositioneerd, maar we verdienen er beduidend minder mee dan bijvoorbeeld Duitsland. De toegevoegde waarde van de Nederlandse chemie is 14% en die van de Duitse 23%. Van oudsher richt de Nederlandse chemie zich relatief veel op bulkproductie waarmee minder wordt verdiend dan met downstream activiteiten.

 

Dit blijkt uit een rapport dat Rabobank heeft opgesteld over de chemiesector: De chemie in Nederland - een voorwaardelijke toekomst. Het rapport analyseert de huidige situatie in de chemie en geeft een aantal toekomstperspectieven. De toekomstperspectieven draaien om chemicaliën met een hoge toegevoegde waarde, biobased chemicaliën, recycling, en lagere productiekosten. Maar om dit te kunnen doen, blijft een deel van de bulkproductie noodzakelijk.

 

Download hier het rapport:

 rabobank Chemie in Nederland - Een voorwaardelijke toekomst - 29092014.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »