KunststofenRubber.nl

Hout-kunststofcomposiet

17 december 2014 om 13:54 uur

De nieuwe fiberEX 93-34D heeft een capaciteit van maximaal 400 kg/uur.

Op de fiberEX93 werd een holle plank geproduceerd uit PVC met 50% rijstvezel.

Op de alpha 45 enkelschroefextruder met techBEX volgapparatuur werden smalle profielen geproduceerd op biopolymeer gevuld met houtvezel.

Holle planken uit PVC met 50% rijstvezel.

Een groeiende markt, efficiënte en snelle machines, nieuwe materialen en nieuwe toepassingen stimuleren de mondiale markt voor hout-kunststofcomposiet na een periode van stagnering. Dit bleek tijdens de tiende 'Wood Plastic Composites Conference' die onlangs door AMI werd georganiseerd in Wenen.


Er heerste een positieve stemming onder de meer dan 150 gasten afkomstig uit vijf werelddelen, aldus AMI. Het programma bestond uit 15 presentaties en enkele praktijkdemonstraties in het technisch laboratorium van battenfeld-cincinnati in Wenen.

 

Wat voor kunststoffen in het algemeen geldt, geldt ook voor hout-kunststofcomposiet: de materiaalkosten vormen tot 80 procent van de totale productiekosten. Het streven om deze kosten omlaag te brengen leidt tot meer co-extrusie. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar goedkope vulstoffen zoals rijstafval, minerale vulstoffen of recyclingvezels.


Verder is er een toenemende vraag naar goedkopere machineconcepten om de totale kosten te verlagen, en naar concepten die de productie vergroten en toch een goede productkwaliteit opleveren. Holle in plaats van massieve planken leiden tot materiaalbesparing. Het gebruik van recyclingmateriaal verlaagt de materiaalkosten. Ook wordt onderzocht of biobased/biodegradeerbare materiaal gebruikt kunnen worden.

 

De demonstraties bij battenfeld-cincinnati waren hierop gericht. Getoond werd, in samenwerking met Beologic, België, een complete lijn voor de productie van holle hout-kunststofprofielen bestaande uit PVC gevuld met 50% rijstkaf. De lijn bestond uit een fiberEX 93-34 D parallelle dubbelschroefextruder die speciaal voor het verwerken van hout-kunststofcomposiet. De capaciteit was 380 kg/uur.


Een tweede, kleinere, lijn produceerde een profiel op basis van biopolyester. Deze was opgebouwd rond een alpha 45 enkelschroefextruder; de capaciteit was 40 kg/uur.

 

Op beide lijnen werd materiaal van Beologic verwerkt, een bedrijf dat is gepecialiseerd in hout-kunststofcompounds. PVC/rijst-compounds vormen een goedkoop alternatief voor hout-kunststofcompounds. Rijstkaf heeft als bijkomend voordeel dat het geen lignine bevat en het eindproduct langzamer verkleurt.

 

De firma's Rehau en Plastic.WOOD toonden nieuwe toepassingen van hout-kunststofcomposiet. Rehau een zonwering in een aluminium frame, Plastic.WOOD spuitgietproducten zoals bestek en stoelen.

 

www.battenfeld-cincinnati.com

 

(foto's battenfeld-cincinnati)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »