KunststofenRubber.nl

Tsunami Barrier getest

05 januari 2015 om 17:48 uur

Het principe van de Tsunami Barrier van DSM Dyneema werkt. Dat blijkt uit proeven die Deltares hiermee heeft gedaan. Om het ontwerp te testen zijn de barrier en een stuk kust op schaal nagebouwd. De tsunami werd op een nieuwe manier opgewekt, met een initiële aanval van snel stromend water gevolgd door een langdurende hoge waterstand.


De barrier wordt achter het strand, langs de kust, opgeslagen en verankerd in een geul. Als er een tsunami komt, klapt het doek door de kracht van het water uit en komt door een drijver omhoog. De drijver is met Dyneema kabels verankerd. Zo ontstaat er snel een hoge muur die tot 20 m water tegenhoudt.

 

Deltares, DSM en TUDelft rekenden het concept door. Daarna beproefde Deltares het uitklappen in de Scheldegoot. Hieruit blijkt dat de barrier inderdaad vanzelf uitklapt als de tsunami komt. De verankerde drijver zorgt ervoor dat het geheel overeind komt en blijft. De barrier bleef tijdens de testen onder alle omstandigheden staan, Zelfs toen de tsunami hoger was dan het ontwerp (meer dan 30 meter) en erover heen stroomde.

 

DSM Dyneema wil het ontwerp nu verder ontwikkelen in de praktijk. Een aantal zaken moet nog verder worden uitgedacht. Het gaat onder meer om de beste manier om de uiteinden van de kering vorm te geven en de manier waarop drijvend vuil wordt tegengehouden. Het zoekt een bedrijf of overheid die hieraan wil meewerken.

 

Dyneema is de sterkste vezel ter wereld en tegelijk heel licht en flexibel. Het heeft dan ook veel verschillende toepassingen. Een paar jaar geleden ontstond het idee om het toe te passen bij een waterkering, een barrier, die bij een tsunami vanzelf uitklapt. Zo kunnen bijvoorbeeld een stad of kerncentrale worden beschermd.

 

Download hier het rapport van de TU Delft over de Tsunami Barrier:

 dyneema waterkering rapport.
 

 

Bekijk de film van de proeven: 

www.youtube.com/watch?v=0eFU4KIezSc&feature=youtu.be

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »