KunststofenRubber.nl

Online besturing van complexe batch-processen

09 april 2015 om 13:24 uur

Een consortium van bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten heeft onlangs het project RECOBA gelanceerd. De deelnemers zullen een online model gebruiken voor het sturen van complexe batch-processen voor de productie van emulsiepolymeren, staal en siliconen. Zij gebruik hiervoor nieuwe sensortechnieken, procesmodellen en automatisering.

Het project zal drie jaar lopen en krijgt een subsidie van 6 miljoen euro van de Europese Unie. Doel van het project is het optimaliseren van de efficiëntie en flexibiliteit van verschillende typen batch-processen, waarmee de concurrentiepositie van de Europese batch-procesindustrie kan worden verbeterd.

 

De deelnemers aan RECOBA zijn:
BASF (projectcoördinator)
ThyssenKrupp Steel Europe AG, Germany
ELKEM AS Technology, Norway
University of Cambridge, United Kingdom
RWTH Aachen University, Germany
University of Chemistry and Technology Prague, Czech Republic
the University of the Basque Country UPV/EHU, Spain
VDEh-Betriebsforschungsinstitut GmbH, Germany;
Cybernetica AS, Norway;
Minkon Sp. z o.o., Poland

 

De groep richt zich op drie verschillende materiaalsystemen om de algemene bruikbaarheid van de ontwikkelde technieken en hulpmiddelen te demonstreren, met als doel de productkwaliteit te optimaliseren, het energie- en grondstofgebruik te verminderen en de productiekosten te verlagen.

 

Als onderdeel van het project zal BASF zich concentreren op het voorspellen van het emulsiecopolymerisatieproces. Doel is het vervangen van de huidige procesregeling, die gebaseerd is op herhaling volgens een vast schema, door een besturing gebaseerd op het lopende productieproces. Het besturingsmechanisme past de procesvariabelen real time aan zodat het optimale procestraject wordt gevolgd, wat moet leiden tot de gewenste producteigenschappen.

 

In het geval van emulsiepolymerisatie worden bijvoorbeeld het gehalte vast stof, de samenstelling van het copolymeer en de morfologie van de latexdeeltjes bewaakt. Het voordeel de nieuwe procesregeling is de mogelijkheid om een product te fabriceren binnen nauwe toleranties. Tegelijkertijd wordt maximale efficiëntie bereikt in energie en productietijd doordat de procesregeling steeds het optimale procestraject volgt. De productiviteit van de reactor wordt vergroot terwijl de energie die nodig is voor het verwarmen en koelen van de reactor afneemt.

 

Meer informatie:
www.ec.europa.eu/programmes/horizon2020
www.spire2030.eu/recoba

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »