KunststofenRubber.nl

Wikkelen, krimpen of rekken

18 mei 2015 om 17:11 uur

De drie methoden van links naar rechts: krimphoezen, wikkelen en rekhoezen. (foto Beumer)

Installatie voor het aanbrengen van rekhoezen. (foto Beumer)

Voor veel bedrijven is het van groot belang om producten op een pallet efficiënt te verpakken. De omverpakking moet diefstal tegen gaan, de producten tijdens het vervoer beschermen en de kenmerken van het verpakte product laten zien.

De verpakking moet efficiënt en tegen lage kosten (energie en materiaal) worden aangebracht. Het aantal pallets dat binnen een bepaalde tijd wordt verpakt moet zo groot mogelijk zijn. Momenteel zijn de drie veelgebruikte omverpakkingstechnieken wikkelen, krimphoezen en rekhoezen.

 

Wikkelen

Het omwikkelen van pallets is nog altijd een veelgebruikte methode, met name door de lage investeringskosten voor wikkelmachines vergeleken met krimp- of verstreksystemen. Geschat wordt dat in Europa 1,4 miljoen ton wikkelfolie per jaar wordt gebruikt. Het is een methode die relatief veel materiaal vergt en veelvuldig van folierol wisselen. Het is een relatief 'langzame' methode.
Nadelen zijn dat producten en streepjescode niet gemakkelijk te zien zijn, dat de folie niet te bedrukken is en de niet al te grote verticale stevigheid waardoor de pallets niet heel goed op elkaar te stapelen zijn.

 

Krimphoes

Een andere manier om een pallet in te pakken is het gebruik van krimphoezen. In dit geval wordt een hoes, waarvan de omtrek een beetje groter is dan de omtrek van de te verpakken pallet, over de pallet geschoven. Nadien wordt de folie verhit door een warmtebron, dankzij dit verhittingsproces begint de folie te krimpen, waardoor de hoes de pallet stevig aanspant. De krimphoes kan manueel worden aangebracht, maar er is wel een warmtebron noodzakelijk. Er bestaan ook volautomatische verpakkingslijnen die dan gebruik maken van krimpbuis.
De folie voegt zich naar de producten op het pallet en zet de lading vast. Deze methode is vooral geschikt voor producten in glas. De goederen worden beschermd tegen bijvoorbeeld neerslag, UV-straling, stof en insecten. Door het krimpproces wordt de folie echter melkachtig wit, waardoor de verpakte producten moeilijk te zien zijn. Mogelijke bezwaren zijn dat PE-zakken aan de omverpakking vast gaan kleven en de warmte (elektrisch of gas) die nodig is voor het krimpen.

 

Rekhoes

Bij de rekhoesmethode wordt het pallet op de machine geplaatst die de hoogte meet. De machine bepaalt vervolgens welke hoes de juiste is (meerdere formaten zijn op de machine gemonteerd). De hoes wordt afgerold en door vier armen uitgerekt en over het pallet geschoven. De armen worden teruggetrokken en de folie neemt haar oorspronkelijke formaat weer aan.

 

Proeven

Beumer deed vergelijkende proeven met krimphoezen en verstrekhoezen. Genomen werd een beladen pellet met een hoogte van 1630 mm.
Systemen met een krimphoes kunnen 35 tot 70 pallets per uur omverpakken. De folie is tussen 120 en 180 micrometer dik.
Met rekhoezen werd de capaciteit bijna verdubbeld tot 100 tot 120 pallets per uur. Deze folie is dunner, namelijk 70 tot 140 micrometer.
In 2014 was de prijs van krimpfolie 1,70 euro per kg. De verpakkingskosten voor een hoes waren ongeveer 1,02 euro. De foliekosten voor het omverpakken van 300.000 pallets per jaar bedroegen ongeveer 306.000 euro.
Verstrekfolie kostte in 2014 1,90 euro per kg. De kosten per hoes waren ongeveer 57 cent.
Voor het aanbrengen van een krimphoes is ongeveer 2 kWh per pallet nodig. Afgezien hiervan kost het aanbrengen van een krimp- of een verstrekhoes ongeveer evenveel energie.

 

www.beumergroup.com

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »