KunststofenRubber.nl

Recycling kunststof frituurvetverpakkingen

01 juni 2015 om 10:36 uur

TUSTI: recycling van HDPE frituurvetverpakkingen.

TUSTI, een spin-off van Stiphout Industries en Polymer Technology Group Eindhoven (PTG/e), richt zich op het commercialiseren van een reinigingsproces voor kunststof (HDPE) verpakkingen van frituurvet. Door dit nieuwe proces kunnen de verpakkingen gerecycled worden. Tot nu toe was dit niet mogelijk door de resten frituurvet op het kunststof. Het bedrijf is vanaf 1 juni operationeel en heeft een eigen laboratorium in het gebouw Catalyst op het TU/e Science Park.


Het reinigingsproces dat nu veelal in de industrie wordt toegepast is milieubelastend en kost veel energie. Daarbij reinigt de huidige methode de HDPE verpakking niet voldoende om deze te kunnen hergebruiken. Het nieuw ontwikkelde reinigingsproces dat TUSTI toepast, is milieuvriendelijk en energiezuinig aangezien er geen stoom en gevaarlijke chemicaliën gebruikt worden.

 

Recycling

De kunststofverpakkingen zijn na het reinigingsproces van TUSTI wel te recyclen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in nieuwe frituurvetverpakkingen. Het kunnen recyclen van dit hoogwaardige materiaal levert een grote winst op voor het milieu. Daarnaast kunnen ook kosten worden bespaard aangezien de productie van HDPE erg kostbaar is en er door recycling minder nieuw materiaal nodig is.

 

Samenwerking

In 2014 heeft Stiphout Industries haar probleem met recycling van frituurvetverpakkingen voorgelegd aan PTG/e. Daarop is PTG/e een eigen onderzoek gestart dat leidde tot de realisatie van het nieuwe reinigingsproces. Stiphout Industries en PTG/e werken door de oprichting van TUSTI samen aan de verder uitwerking van het reinigingsproces. Daarnaast wordt binnen TUSTI onderzoek gedaan naar de volgende generatie schoonmaakmiddelen.

 

Verwerking frituurvet

Ieder jaar wordt in Nederland 23.000 ton frituurvet gebruikt door consumenten. Een deel van dit frituurvet wordt ingezameld in de originele kunststof HDPE containers. Deze verpakkingen worden vermalen en geperst om zo veel mogelijk frituurvet uit de verpakkingen te verwijderen. Toch blijft er zo'n 10 gewichtsprocent olie achter op de verpakkingen waardoor het materiaal niet gerecycled kan worden.

 

www.ptgeindhoven.nl 

 

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »