KunststofenRubber.nl

Blog 3 - Navullen, hoe sneller hoe beter

26 november 2015 om 14:50 uur

Bij een continu productieproces moet de toevoer van grondstoffen letterlijk continu plaatsvinden en altijd constant zijn. Dat betekent dat doseerunits tijdig worden nagevuld, terwijl het doseren doorgaat. Het punt is echter dat het weegplatform alleen het totaalgewicht meet van de feeder en het product. Hoe houd je dan de doseernauwkeurigheid op peil?

Blinde tijd

Het moment van navullen is zogeheten blinde tijd, waarin de load cell (het weegplatform) niet correct kan meten wat de output is. Want het totaalgewicht van de feeder neemt toe, terwijl er ook product uitgaat. Bovendien komt er in korte tijd veel massa in de feeder, waarvan het gewicht tijdelijk wordt versterkt door de valversnelling van het product. Iedere doseerunit heeft dan ook even tijd nodig om weer tot een stabiel weegsignaal te komen (stabilisatietijd).

 

Vaker navullen

Blinde tijd geeft een slechtere doseernauwkeurigheid, dus dit moment moet zo kort mogelijk zijn. Dat begint bij de valweg van het product, hoe korter die is, hoe korter ook de stabilisatietijd en dus de totale blinde tijd. Dat betekent dat er relatief vaak moet worden nagevuld. In de praktijk gebeurt dat zo'n 10 tot 20 keer per uur, waarbij 50 tot 60% van het feedervolume wordt nagevuld.

 

20 keer per uur

Voor een nauwkeurige dosering geldt dat de blinde tijd maximaal 10% van de totaaltijd mag zijn. Een uur telt 3.600 seconden, waarvan er dus 360 ‘blind' mogen zijn. Als je uitgaat van 20 keer per uur, heb je 18 seconden per navulling. Dat is inclusief weegstabilisatie. Feitelijk moet het navullen dus binnen 8 tot 10 seconden gebeuren. De navulcapaciteit ligt dan ook 10 tot 30 keer hoger dan de capaciteit waarmee op dat moment wordt gedoseerd.

 

Navulsystemen

Bij het navullen zijn de stromingseigenschappen van de grondstoffen uitermate belangrijk. Het ene product is namelijk het andere niet; korrels stromen bijvoorbeeld veel gemakkelijker dan poeder. De stromingseigenschappen bepalen dan ook grotendeels de wijze van navullen en de gewenste condities. Elke grondstof vraagt een andere benadering voor een goede doorstroom. Brabender heeft hiervoor verschillende systemen, zoals navulfeeders, trilbodems, stortkabinetten en bigbag-losstations.

 

Meer informatie?

SPS | Solids Process Solutions heeft jarenlange ervaring op het gebied van navulling en doorstroming en geeft deskundig advies.

 

www.spssolutions.nl

telefoon: +31 (0) 33 453 23 22
e-mail: rob@spssolutions.nl

 

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »