KunststofenRubber.nl

Grote series koolstofvezel/epoxy onderdelen

27 januari 2016 om 12:14 uur

Van links naar rechts: Wolfgang Rößler (KraussMaffei), Florian Kirschner (Fritzmeier) en Stephan Fraunhofer (Fritzmeier) met de kap van een BMW i3. (foto KraussMaffei)

Fritzmeier gebruikt de HP-RTM machine van KraussMaffei voor uiteenlopende producten, zoals koolstof/epoxy onderdelen voor de carrosserie van de BMW i3. (foto KraussMaffei)

Grootschalige productie van grote onderdelen uit koolstof-vezelversterkte kunststof is mogelijk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de fabricage van onderdelen voor de BMW i3. Het HP-RTM proces (hogedruk resin transfer molding) van KraussMaffei ondersteunt verwerkers op hun pad naar grotere automatisering en kortere cyclustijden. Een van die verwerkers is Fritzmeier, toeleverancier aan de auto-industrie.

In zijn fabriek in Bruckmühl (Beieren) ontwikkelt en produceert Fritzmeier Composite GmbH & Co. KG een grote verscheidenheid aan vezelversterkte onderdelen voor de auto-industrie. Tot de klanten behoren BMW (BMW i3 en Mini), Mercedes Benz en Rolls Royce.

 

In 2014 investeerde het bedrijf in een HP-RTM machine van KraussMaffei en produceert daarmee onder andere koolstofvezelversterkte onderdelen voor de carrosserie van de BMW i3. Korte cyclustijd waren een eis bij het ontwikkelen van de HP-RTM Machine.

 

Het resultaat is een op de klant afgestemde HP RimStar Compact, gebouwd als 4-strengenmachine met vier mengkoppen. De machine kan twee persen tegelijk bedienen. Met behulp van omschakel-eenheden kunnen twee persen met dubbele vormholtes worden bediend door één 4-componentenmachine. Hierdoor is het niet nodig te investeren in een extra doseereenheid.

 

Het matrixmateriaal is een hoog reactief en corrosief epoxysysteem. Hiervoor zijn speciale axiale plunjerpompen gekozen, die het materiaal naar de meng- en doseersystemen voeren. KraussMaffei bouwt deze pompen zelf en past ze direct aan de wensen van de klant aan.

 

De RimStar meng- en doseersystemen van KraussMaffei zijn speciaal ontwikkeld voor de verwerking van snel reagerende epoxysystemen. De hogedruk-inspuiting van RimStar serie maakt het mogelijk de matrijs snel te vullen zodat de cyclustijdheid zo kort mogelijk blijven.

 

De RimStar Compact 8/4-8/4 HP-RTM van Fritzmeier is voorzien van vier MK 10 2C RTM mengkoppen die hars en de harder voormengen. Hier is ook een lossingsmiddelstation gemonteerd dat het lossingsmiddel aan de mengkop toevoert.

 

www.kraussmaffei.com

 

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
KraussMaffei Group Benelux NV
Adres
Minervum 7408
Postcode, Plaats
4817 ZG, Breda
Telefoon
+31765722522
Fax
+31765875686
Website
http://www.krauss-maffei.com
E-mail
info.kmbenelux@kraussmaffei.com
Meer informatie
Bedrijfsprofiel
 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »