KunststofenRubber.nl

3D-printen: trends in 2016

02 februari 2016 om 10:39 uur

In 2015 werd veel vooruitgang geboekt op het gebied van 3D-printen. De kwaliteit, snelheid en mogelijkheden namen sterk toe. Het Amerikaanse TechRepublic publiceerde een artikel over trends in 2015 en 2016.

Verbeteringen in 2015

In 2015 werd de capaciteit van de printers groter, de kwaliteit van de producten beter, en er kwamen meer materialen op de markt. Voor industriële printers worden kwaliteitsrichtlijnen ontwikkeld.
Vooruitgang is ook geboekt bij het 3D-printen van meer materialen: polyamide, glasvezels, koolstofvezels,

 

Meer materialen

Met de meeste 3D-technieken kan één kleur worden geprinten, maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld 'binder jetting', een methode waarbij een licht materiaal een grondvlak vormt waarop kleur worden aangebracht, ongeveer zoals een vel papier wordt bedrukt. Het Ierse bedrijf MCOR kan 3D-printen met papier en er tegelijkertijd kleur op drukken. Dit maakt levendige kleuren mogelijk.

 

Consumenten- versus industriële printers

Er is een groot verschil tussen industriële en consumentenprinters. Voor de consumentenmarkt zijn honderden printers leverbaar die nog geen 1000 euro kosten. Veel bedrijven houden de prijs zo laag mogelijk. Bij de industriële printers dalen de prijzen nauwelijks, maar wordt de kwaliteit steeds beter. Deze printers worden sneller, beter en kunnen meer materialen verwerken.

 

Metaal

Een interessante trend is de snelle vooruitgang bij het 3D printen van metaal. Vanuit metaalpoeder worden niet alleen prototypes gemaakt, maar ook eindproducten. Deze moeten dan wel aan hoge kwaliteitseisen voldoen; er worden hulpmiddelen ontwikkeld om de kwaliteit te controleren. Metalen kunnen ook worden gebruikt voor medische implantaten en voor complexe producten waarvan vervaardiging met traditionele technieken kosten- en arbeidsintensief is. Hierbij kan worden gedacht aan de luchtvaart, de auto-industrie en allerlei andere industrieën. ooral de medische hulpmiddelen springen eruit, zoals heupprotheses en gebitsimplantaten en hoortoestellen. Er zijn ook al materialen die op den duur oplossen in het lichaam.

 

Bron: www.techrepublic.com

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »