KunststofenRubber.nl

Igus: tijdperk voor 'motion plastics' is begonnen

06 juli 2016 om 11:30 uur

Het Duitse Igus heeft in het afgelopen boekjaar zijn omzet met achttien procent weten te verhogen tot 552 miljoen euro. Volgens Igus vertrouwen steeds meer bedrijven op 'motion plastics', op kunststofoplossingen voor bewegende toepassingen dus, omdat deze de kosten zouden verlagen en de levensduur verhogen.

Er blijft wereldwijd veel vraag bestaan naar geavanceerde kunststoffen voor bewegende toepassingen, aldus Igus. Gegarandeerde groeiers blijven kabelrupsen, kabels en glijlagers maar ook relatief nieuwe producten zoals kogellagers en low-cost automatisering nemen verder in betekenis toe. "Het tijdperk van de kunststoffen-voor-beweging is begonnen", constateert Frank Blase van het Keulse bedrijf Igus. "Motion plastics zijn smeermiddel- en corrosievrij, ze zijn onderhoudsarm en ze overtuigen in steeds meer toepassingen door het lage gewicht, de lange levensduur en de energie-efficiëntie, met name in vergelijking met metalen oplossingen." De honderdduizend motion plastics kunnen een losse onderdelen zijn zoals glijlagers, maar het grootste deel van de bestellingen wordt gevormd door individueel geproduceerde modules, zoals een gemonteerde kabelrups met vijfhonderd of meer componenten.

 

3D-Printen

Met de nieuwe online bestelpagina van de 3D-printservice kunnen klanten hun geprinte kunststof onderdelen eenvoudiger bestellen. Met slechts enkele muisklikken kunnen CAD-bestanden worden geüpload, het juiste materiaal gekozen, met prijzen worden ingezien en de producten direct worden besteld. De online tool is internationaal beschikbaar, waardoor gebruikers over de hele wereld hun onderdelen snel en voordelig geleverd kunnen krijgen. Daarvoor werden in het afgelopen jaar twaalf filialen met eigen 3D-printers uitgerust. Een eerste stap, volgens Frank Blase. "Wij hebben als doel in de komende drie jaar het geautomatiseerde proces van de online-configuratie tot aan de digitaal ondersteunde productie voor alle productcategorieën in bedrijf te nemen.  Dit is een moeilijke weg, omdat we geen kant-en-klare oplossing kunnen kopen maar het meeste zelf hebben ontwikkeld. Wij zijn daar nu ver in en we weten dat we het redden."

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »