KunststofenRubber.nl

Nieuwe kunststof Igis voor continue inzet in oververhitte stoom

03 augustus 2016 om 11:40 uur

Motion plastics-specialist igus kan met iglidur HSD350 nu een voordelige allrounder voor stoomsterilisatie bij autoclaven leveren. Voornamelijk in de levensmiddelen- en medische industrie vertoont het nieuwe glijlagermateriaal voordelen ten opzichte van metalen lagers, aldus de fabrikant.

Autoclaveren is gedurende de productie van levensmiddelen, medicijnen en bij de reiniging van medische producten een van de belangrijkste procedures voor het doden van bacteriën. Bij een standaardprocedure vindt er in de druktank verhitting plaats tot 121 graden Celcius bij 2 bar gedurende 15 tot 20 minuten, respectievelijk 134 graden gedurende 2 tot 3 minuten bij 3 bar stoomdruk als sprake is van bijzonder resistente bacteriën. Dat is belastend voor de afzonderlijke componenten van de machine -  en ook voor de lagers. Vaak is bij metalen lagers een speciale autoclaveerbare smering nodig maar dan wordt, door de toepassing van vet, de sterilisatie in zoverre beïnvloed dat het effect minder groot is. Polymeerlagers zijn daarom een goed alternatief omdat die  smeermiddel- en onderhoudsvrij en waarvan het materiaal bijzonder resistent is tegen hitte, druk en vocht.

Het nieuwe iglidur HSD350 is geschikt voor een hygiënische langdurige inzet, zelfs bij regelmatige sterilisatie. Het materiaal is langdurig bestand tegen temperaturen tot 180 graden  en kortstondig ook tot 210 graden. Omdat er geen corrosie is, is iglidur HSD350 ideaal voor toepassingen in natte omgevingen en toont daarbij een geringe vochtopname en warmte-uitzetting, meldt igus. Ook bewijst het nieuwe materiaal dat het zeer mediabestendig en stabiel is, ook bij sterilisatie met oververhitte stoom. Daarmee krijgt de klant de mogelijkheid lagers en gewrichten zo vorm te geven, dat in complexe niet-scheidbare eenheden optimale reinigingsresultaten kunnen worden behaald. iglidur HSD350 is per direct leverbaar.

Het Duitse igus GmbH is een wereldwijd leidende fabrikant op het gebied van kabelrupssystemen en polymeerglijlagers. Het familiebedrijf met hoofdkantoor in Keulen is vertegenwoordigd in 35 landen en heeft wereldwijd drieduizend medewerkers. In 2015 behaalde igus met zijn motion plastics een omzet van 552 miljoen euro.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »