KunststofenRubber.nl

K 2016 - materialen - Evonik

13 oktober 2016 om 15:00 uur

Het K2016-motto van Evonik is 'Create the Exceptional'. Het bedrijf zal ideeën en producten tonen die samen met afnemers zijn ontwikkeld. Behalve innovatieve kunststoffen produceert Evonik speciale monomeren en additieven.


3D-printen

De afgelopen jaren heeft Evonik speciale kunststoffen ontwikkeld voor de industriële productie van onderdelen door middel van 3D-printen. Hiervoor levert het bedrijf poeders op basis van polyamide 12, met een verwerkings- en eigenschappenprofiel dat is afgestemd op 3D-printen. Bij de ontwikkeling van nieuwe 3D geprinte producten wordt deelgenomen aan het 'Open Platform Program' van onder andere Hewlett Packard.

 

Auto's

Evonik heef een omvangrijk programma kunststoffen voor auto-onderdelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om Plexiglas NTA-5 voor sterke niet-transparante componenten onder voertuigen. In LED-koplampen worden Plexiglas en Pleximid verwerkt in lenzen voor koplampen en richtingaanwijzers.

 

Vestamid polyamide 12 en 612 worden veel gebruikt voor brandstofleidingen in auto's. Een recente toevoeging is het meerlagen brandstofleidingsysteem MLT 4800 voor brandstoffen die alcohol bevatten.

De Tegomer additieven worden gebruikt om eigenschappen zoals de krasvastheid of brandwerendheid in kunststoffen te verbeteren. Met Tegomer AntiScratch 100 bijvoorbeeld worden onderdelen zoals deurpanelen krasvaster gemaakt.

 

Bouw

Vernetten met silaan verlengt de levensduur van polyetheen waterleidingen bij continue temperaturen van 90 °C. Dynasylan SILFIN 50 is speciaal ontwikkeld voor de drinkwatersector. Leidingen uit dit vernette HDPE zijn licht en bestand tegen barsten en slijtage.

 

Medisch

Voor medische implantaten is Vestakeep PEEK geschikt. Het is biocompatibel en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld ruggengraat-implantaten, bruggen en kronen, orthopedische hulpmiddelen en voor farmaceutische producten.


Cryolite multipolymeren zijn op PMMA gebaseerde polymeren voor medische componenten. Het kan worden gesteriliseerd met gammastralen en etheenoxide. Ze zijn bestand tegen lipiden, slagvast, transparant en laten licht door. Toepassingen zijn medische artikelen zoals UV- en kathederonderdelen, bloed/plasma-zakken, borstdrainsets, beademingsapparatuur, medische filters en behuizingen voor apparaten.

 

Textiel

Met nieuwe biobased polyamidevezels op basis van Vestamid Terra biedt Evonik een oplossing die maximaal draagcomfort biedt. De vezels zijn zeer licht, elastisch en ademend. Ze voorkomen geurtjes door de permanente natuurlijke bacteriostatische eigenschappen. Bovendien drogen ze snel en hoeven ze niet te worden gestreken.

 

Verwerking

Vrij vloeiende antistatische poeders en granulaten kunnen gemakkelijk worden verwerkt.

SIPERNAT Specialty Silica, AEROSIL Fumed Silica en AEROXIDE Fumed Metal Oxides zijn niet-klonterende additieven die kleverig poeder of granulaat vloeiend houden, zelfs na langdurige opslag bij hoge druk en temperatuur. Aeroxide Alu C voorkomt problemen met elektrostatische oplading.

 

Met Taicros en Taicros M biedt Evonik twee crosslinkers voor elektronenstraalvernetting van polyamide. Dit verbetert de eigenschappen. De vernetting leidt tot een grotere stabiliteit bij hoge temperaturen en tot verbeterde bestandheid tegen veroudering. Het maakt PA geschikt voor toepassingen zoals stekers.

 

Triacetonamine (TAA) en zijn afgeleiden zijn bestemd voor de productie van gehinderde amine lichtstabilisatoren (HALS). Deze additieven beschermen polymeren tegen degradatie door licht, zuurstof en hoge temperaturen.

 

Evonik op de K 2016

Grondstoffen en additieven

Stand: hal 6, stand B28
www.evonik.com

 

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »