KunststofenRubber.nl

Plaxx brandstof uit kunststofafval voor grote diesels

12 augustus 2016 om 12:05 uur - DEVENTER

Onderzoek: kan Plaxx de vervanger worden van ruwe olie als brandstof voor grote diesels?

Nieuw Brits onderzoek moet uitwijzen of Plaxx, een brandstof die is gemaakt van gemengd kunststofafval, ruwe fossiele brandstoffen kan vervangen om oliegestookte industrie- en scheepsmotoren van energie te voorzien.


Dit schrijft Recycling International. Grote schepen en industriële motoren gebruiken zware stookolie met de nodige gevolgen voor de uitstoot. Het doel van het nieuwe onderzoek is te ontdekken of Plaxx een efficiënter alternatief is, zonder dat de motoren harder slijten. De hoop is dat het onderzoek een nieuwe bestemming biedt voor de afvalstroom van plastics die niet mechanisch kunnen worden gerecycled.

Zachte was

Plaxx is het resultaat van de de-polymerisatie van kunststoffen en bestaat uit een mengsel van koolwaterstofmonomeren, gelijkend op dat van ruwe olie. Met een zeer laag gehalte aan zwavel en andere organische en anorganische verontreinigingen, ziet Plaxx er op dit moment bij kamertemperatuur uit als een zachte was. Maar bij 70 graden Celcius is het een vloeistof met een lage viscositeit. Bovendien kan Plaxx verder worden verfijnd, zodat het materiaal kan worden gebruikt als input voor kunststofproductie.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de organisaties Innovate UK en de Engineering and Physical Sciences Research Council. De leider is professor Farid Dailami van Bristol Robotics Laboratory  dat samenwerkt met Plaxx-ontwikkelaar Recycling Technologies. Dailami gelooft dat de nieuwe brandstof fossiele brandstoffen kan vervangen. (bron: duurzaambedrijfsleven.nl)

 

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »