KunststofenRubber.nl

Evonik: biopolyamide vezels uit zaden van wonderboom

19 september 2016 om 13:56 uur - DÜSSELDORF

Evonik: biopolymeer uit zaden van de wonderboom levert kwaliteitstextiel op, onder meer voor kleding

Kunststoffenfabrikant Evonik zal op de komende K 2016 ook vrouwenmode laten zien van biopolyamide vezels uit wonderboomzaden.


Deze hightech textielvezels zijn extreem licht, flexibel en ademend, aldus Evonik. De vezel is verwerkt tot kwaliteitsstof die een geur-reducerende werking heeft als gevolg van zijn natuurlijke bacteriostatische eigenschap (micro-organismen kunnen zich er niet op ontwikkelen, red). Bovendien droogt de stof snel en hoeft niet te worden gestreken. De stof kan voor alle soorten textiel worden gebruikt, dus voor avondjurken van een Italiaanse ontwerper, maar ook voor sportkleding of voor duurzaam bekledingsmateriaal in bijvoorbeeld auto's.   

  

Wonderboom    

 

De vezels worden geproduceerd uit Vestamid Terra van Evonik, een biopolyamide van die voor honderd procent wordt gefabriceerd uit de zaden van de wonderboom (ricinus communis). Dit heeft milieuvoordelen, temeer omdat de plant lange periodes van droogte kan overleven en daarom wordt geplant in gebieden die omgeschikt zijn voor andere landbouwproducten. Deze biopolymeer heeft daarom geen negatief effect op de voedselvoorziening, in tegenstelling tot biopolymeren die zijn gebaseerd op producten die op landbouwgronden worden geteeld.

Met Vestamid Terra levert Evonik drie varianten biopolymeren, namelijk PA 610, PA 1010 en PA 1012 die verschillen in uiterlijk en eigenschappen. Ze worden ingezet in de automotive-industrie, voor sportartikelen en voor textiel. Vestamid Terra wordt gebruikt voor spuitgieten, vezels, poeder, extrusie en folie. http://www.vestamid-terra.com/  

  

Evonik Vestamid Terra

K 2016

Stand B28 Hal 6  

  

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »