KunststofenRubber.nl

Xeltis: levende hartklep uit polymeer-implantaat

13 oktober 2016 om 11:22 uur - EINDHOVEN

Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Xeltis ontwikkelt ‘levende' hartkleppen van biologisch afbreekbare polymeren. Deze techniek moet het aantal operaties en heroperaties verminderen, die met name bij kinderen met een aangeboren afwijking nodig zijn.


Xeltis is een spin-off van de TU Eindhoven. Het bedrijf ontwikkelde een kunststof hartklep die na implantatie langzaam in een levende hartklep verandert. Dit doet het implantaat van  geavanceerde biologisch afbreekbare polymeren door cellen uit de bloedbaan op te nemen en deze te stimuleren nieuw, functionerend weefsel aan te maken, een techniek die Endogenous Tissue Restoration (ETR) wordt genoemd. De techniek om het implantaat te maken, is gebaseerd op supramoleculaire chemie en op de techniek van ‘electrospinning' waarmee polymeren tot vezels 'om een klosje' worden gesponnen. Het implantaat lost nadat het zelf functionerend weefsel heeft aangemaakt vanzelf op in het lichaam. De nieuwe technologie is gebaseerd op jarenlang onderzoek bij de faculteiten Biomedische Technologie en Scheikundige Technologie van de TU Eindhoven.

 

Hartoperaties verminderen

De kunststof hartklep moet volgens Xeltis de zogenaamde pulmonalisklep vervangen die tussen de rechter hartkamer en de longslagader moet voorkomen dat het bloed terugstroomt in het hart. Bij een slecht functionerende pulmonalisklep moeten patiënten, vaak betreft het kinderen, meerdere chirurgische ingrepen ondergaan om kunstmatige hartkleppen te krijgen.

 

Zorgkosten besparen

Inmiddels is de kunststof hartklep van Xeltis bij drie kinderen met een slecht functionerende klep toegepast. Door deze technologie verwacht Xeltis de behandeling van de hartaandoening te kunnen verbeteren, het aantal chirurgische ingrepen te verminderen en daarmee kosten te besparen. Xeltis werkt op dit moment samen met ziekenhuizen in Zwitserland, Polen en Hongarije om de technologie te commercialiseren. De R&D-afdeling van het bedrijf is gehuisvest op het TU/e-terrein in Eindhoven.

Xeltis is begonnen met een klinische studie. De ingrepen zijn afgelopen zomer uitgevoerd. De drie patiënten maken het volgens de betrokken arts  Zsolt Prodan goed. Hij presenteerde de resultaten inmiddels op de Annual Meeting of the European Association of Cardio-Thoracic Surgery.
Het Nederlands-Zwitserse bedrijf Xeltis werkt nu in samenwerking met ziekenhuizen in Zwitserland, Polen en Hongarije aan de commercialisatie van de technologie.

 

Zie de video op YouTube die het principe uitlegt

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »