KunststofenRubber.nl

EFSA: geen reden voor wijziging norm bisphenol A in verpakking

13 oktober 2016 om 16:00 uur - BRUSSEL

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA gaat vooralsnog niet mee met het bezwaar van het Nederlandse RIVM tegen de stof bisphenol A in verpakkingsmateriaal voor levensmiddelen.


De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft vandaag de in 2015 vastgestelde ‘tijdelijke toelaatbare dagelijkse inname' voor de stof bisphenol A opnieuw bevestigd.  Met andere woorden: de autoriteit ziet nu geen reden tot wijziging van de norm. Bisphenol A wordt gebruikt in verpakkingsmaterialen voor levensmiddelen en de Nederlandse RIVM heeft in maart van dit jaar aanbevolen de norm ervoor te veranderen.


De Europese autoriteit concludeerde in januari 2015 na een evaluatie van alle wetenschappelijke gegevens over de stof bisphenol A (afgekort als BPA) dat op basis van de vastgestelde dagelijkse inname dat de stof ‘geen gevaar vormt voor de gezondheid van de consument'. De bevestiging van die eerder vastgestelde norm doet de autoriteit nu nadat ze heeft gekeken naar het rapport van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van 3 maart 2016. Hierin  deed het Rijksinstituut de aanbeveling dat EFSA een verandering zou moeten uitvoeren om de toelaatbare dagelijkse inname aan te passen. Het RIVM baseerde zich daarbij op twee onderzoeken van Menard en de zijnen. Maar nu heeft EFSA naar die onderzoeken gekeken en zegt  ‘ernstige beperkingen' in deze twee studies te hebben vastgesteld. Men concludeert dat de studies ‘te beperkt zijn om conclusies te trekken aangaande de gezondheid voor mensen'. Bovendien stelt de autoriteit (net als in de vorige evaluatie) dat er nog onzekerheden zijn met betrekking tot het effect van bisphenol A op het immuunsysteem. Overigens werd in het vorige advies van de Europese autoriteit uit 2015 al expliciet met deze onzekerheden rekening gehouden door de introductie van een extra onzekerheidsfactor voor de dagelijkse inname.

 

Directeur Theo Stijnen van PlasticsEurope Nederland vindt dat er nu niet langer gedraald mag worden. "Gezien de conclusies in het advies van EFSA die vandaag (13 oktober 2016, red) zijn gepubliceerd, moet de Europese Commissie nu snel werk maken van de ontwerpverordening voor bisphenol A, gebaseerd op het advies van de EFSA uit 2015", zegt hij in een persbericht. Verder meldt de industrie dat de recente oproepen in het Europees Parlement voor een verbod op de stof bisphenol A in materialen die met levensmiddelen in contact komen ongerechtvaardigd zijn, gezien het advies dat nu is gepubliceerd.

 

De Europese autoriteit kondigde eerder aan opnieuw naar de waardering van bisphenol A te zullen kijken wanneer nieuw wetenschappelijk bewijs wordt geleverd. Men doelt met name op resultaten van uitgebreide studies die op het moment worden uitgevoerd door de Amerikaanse autoriteiten. De uitkomsten van deze studies worden in 2017 gepubliceerd.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »