KunststofenRubber.nl

Igus levert nu ook lasersinteren (SLS) voor 3D-printen

24 oktober 2016 om 10:28 uur - KEULEN

Selectief laser-sinteren maakt de productie mogelijk va n speciale onderdelen en kleine series voor bewegende toepassingen. Igus, die zichzelf motion plastics specialist noemt, biedt voor zijn 3D-printservice nu ook SLS aan.


Selectief lasersinteren (SLS) geldt momenteel in de industrie als meest gangbare productiemethode in de additieve productie. Laag voor laag ontstaat uit een speciaal poeder het exact op maat gemaakte kunststof onderdeel. Een laserstraal smelt in korte tijd de poedervormige materiaaldeeltjes, zodat ook complexere vormen geen belemmering vormen. Bovendien wordt het gehele productieproces zonder gereedschap uitgevoerd. Door de hoge bouwsnelheid kunnen met lasersinteren binnen enkele uren componenten in grotere aantallen worden geproduceerd. Vergeleken met de FDM-procedure (fused deposition modeling) is het lasersinteren nauwkeuriger en produceert het slijtvastere componenten. Omdat het omringende poeder als steunmateriaal fungeert, zijn er ook geen extra ondersteunende constructies nodig. Dit voorkomt verdere mechanische bewerkingen en het component kan direct worden gebruikt.

 

Slijtvast  

Omdat veel bedrijven niet over eigen 3D-printers beschikken, hebben klanten met de 3D-printservice de mogelijkheid hun individuele slijtage-onderdelen zowel als FDM- of als SLS-component direct bij igus te laten printen. De nieuwe printer kan onderdelen met een hoogte tot dertig centimeter printen. Vandaag de dag worden series tot vijfhonderd stuks uit het materiaal iglidur I3-PL in korte tijd geprint. Dit materiaal werd speciaal voor laser-sinteren ontwikkeld. De high-performance kunststof is drie maal slijtvaster ten opzichte van de gangbare SLS-materialen en verhoogt zo de levensduur van bewegende toepassingen significant, zegt igus. Gebruikers beschikken zo over een Tribo-composietmateriaal dat zich door goede mechanische eigenschappen tot hoge slijtvastheid en lage wrijvingswaarden kenmerkt en zich tot vrijwel elk slijtagecomponent laat vormen, meldt igus. De componenten kunnen vervolgens direct in de toepassing worden gebruikt zonder extra smeermiddelen te gebruiken.

 

Het Duitse igus GmbH is een belangrijke fabrikant op het gebied van kabelrupssystemen en polymeerglijlagers. Het familiebedrijf met hoofdkantoor in Keulen is vertegenwoordigd in 35 landen en heeft wereldwijd zo'n drieduizend medewerkers in dienst. In 2015 behaalde igus met motion plastics - kunststofcomponenten voor bewegende toepassingen - een omzet van 552 miljoen euro.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »