KunststofenRubber.nl

Polycarbonaat-projecten in de prijzen op K 2016

24 oktober 2016 om 15:00 uur - DÜSSELDORF

Il Centro Arese

Daher Airfreight Container

Four Seasons Hotel

Breathing Skins Technology

De winnende polycarbonaatprojecten van de achtste editie van de zogenoemde EPSE Awards zijn op de K 2016 bekendgemaakt. Er waren veertien inzendingen in drie categorieën.


De categorieën zijn duurzaamheid, innovatie en design.  Onder de genomineerde projecten was sprake van een brede reeks van toepassingen, namelijk publieke gebouwen, hotels en conferentiecentra en kunstobjecten. Er zijn twee nieuwe projecten als winnaar toegelaten in de categorie innovatie, namelijk een luchtvrachtcontainer en ‘the breathing skins showroom'.
Il Centro

In de categorie duurzaamheid  is het winkelcentrum Il Centro in Arese (nabij Milaan) van architect Michele de Luchi verkozen tot winnaar.  De inspiratie voor dit project waren de geometrische vormen van de traditionele architectuur van de streek Corti Lombarde in Noord-Italië met pergola's, galerijen en pleinen.  Het gebouw heeft een imposant licht doorlatend dak van polycarbonaat dat de immense hal veel groter laat lijken.  Platen van polycarbonaat maken het licht diffuus en het speciale behandeling van de buitenste laag zorgt ervoor dat infraroodstraling, die de temperatuur in het gebouw zou verhogen, niet wordt doorgelaten.

Innovatie

In de categorie innovatie won de Daher Airfreight Container voor transport van grote onderdelen van vliegtuigmotoren. Er moest een lichtgewicht constructie komen met maximale sterkte en stijfheid die gemakkelijk gerepareerd kan worden door middel van gestandaardiseerde componenten. Voor toegankelijkheid en zichtbaarheid is er een polycarbonaatdeur in elke unit gemaakt.

Ook een winnaar in de categorie innovatie was The Breathing Skins Technology Showroom  die is gebaseerd op de gedachte van een ‘huid' die ademt via instelbare luchtkanalen. Het project zocht naar simpele technische oplossingen voor een gezonder interieurklimaat en een nieuwe beleving van de ruimte. De schil van het gebouw verandert in een adaptief uitwisselingsmedium dat is staat is de grens tussen binnen en buiten ‘klimatologisch' te laten verdwijnen.  De showroom laat zien dat polycarbonaat in architectuur meer kan zijn dan een beglazing alleen. De goede mechanische eigenschappen en bewerkbaarheid zoals de buigbaarheid en freesbaarheid bieden veel mogelijkheden.

Four seasons  

In de categorie design won het Four Seasons Hotel dat is gebouwd in 2005 in romantische Roemeense stijl. Maar het is zichzelf ontgroeit waardoor er een centrale plaats ontbrak voor entertainment van  de gasten.  De architecten kregen de opdracht een moderne uitbreiding te ontwerpen waarmee de nieuwe benodigdheden kunnen worden geïntegreerd in het bestaande gebouw. Het gebruik van polycarbonaat maakte het voor de architecten mogelijk een sterke en veilige constructie te maken, het gebouw kreeg ook de benodigde isolatiewaarde, de doorzichtigheid gaf een spectaculair uitzicht en tegelijkertijd een heldere lichte binnenruimte.  Maar boven alles heeft het polycarbonaat het mogelijk gemaakt een geweldig gebouw te maken dat perfect past binnen de traditionele gebouwen van het Roemeense dorp, aldus de jury.    

 

De European Polycarbonate Sheet Extruders (EPSE) baseerde de uitreiking van de awards op het oordeel van de jury die bestaat uit Frédéric Midy, Alex Chinneck, Ulrike Mau en Paul van den Berg. De volgende editie van de awards vindt over drie jaar plaats tijdens K 2019.  De doelstelling van EPSE en van de EPSE awards is de promotie van het veelzijdige kunststofmateriaal polycarbonaat  en de talloze toepassingen ervan.

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »