KunststofenRubber.nl

Grootste object van biocomposiet ligt over Dommel bij TU/e

26 oktober 2016 om 12:21 uur - EINDHOVEN

De loopbrug over de Dommel is veertien meter lang en daarmee ‘s werelds grootste object van biocomposiet. De brug blijft een jaar liggen om de doorbuiging te kunnen monitoren. Donderdag 27 oktober wordt hij officieel opengesteld.


Dit meldt composietbedrijf NPSP. De brug is ontwikkeld in een samenwerking  tussen NPSP en de TU Eindhoven en de TU Delft, de hogescholen Avans, Inholland en HZ, drie ROC's, vijftien bedrijven, de gemeenten Den Bosch en Eindhoven, de provincie Brabant en meer dan honderd studenten.

 

Dragende constructie

De brug is een mijlpaal op milieutechnisch gebied, vindt NPSP. Sterke,  lokaal geteelde vezels van de hennep- en vlasplant vormen de basis voor het materiaal. De vezels zijn gedrapeerd om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) en kurk. Via een vacuüm is een biohars in de vezelpakketten gezogen. Na het uitharden is een zeer sterke sandwich-brugligger ontstaan.  De brug blijft voor een periode van één jaar liggen. Met behulp van 28 sensoren zal gedurende dit jaar de doorbuiging van de brug in de gaten worden gehouden. "Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen", aldus TU/e-onderzoeker en projectleider Rijk Blok. "Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van het biocomposiet over langere termijn."  Met deze brug willen de initiatiefnemers de potentie aantonen van biocomposiet als een duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen. "Met het gebruik van biocomposiet in constructies verminderen we onze afhankelijkheid van eindige fossiele grondstoffen en komen we een stap dichterbij de circulaire economie waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden", aldus Blok. "Op termijn verwacht ik dat we zulke materialen ook steeds meer in gebouwen gaan zien."

 

Ontwerp

Bj het ontwerp van de bio-based brug heeft men geprobeerd een optimalisatie te bewerkstelligen tussen mechanische en esthetische eigenschappen. Dit heeft geresulteerd in een slanke vorm met hoge sterkte en stijfheid in een organisch aandoende vormgeving. Het bio-based karakter van de brug komt tot uitdrukking in de vloeiende vorm van de hoofdligger en in de waaiervormige leuningen die doen denken aan grashalmen, zo meldt NPSP.  Het organische materiaal komt ook tot uitdrukking in de esthetische uitstraling, structuur en de textuur van het materiaal.

 

Samenwerking

De brug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject ‘B3: Fully Bio-Based composite pedestrian Bridge'. Partners hierin waren TU/e (vakgroep Innovative Structural Design), TU Delft, composietbedrijf NPSP en het Center of Expertise Biobased Economy, wat weer een samenwerkingsverband is tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het project is mede gefinancierd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA).

NPSP is koploper van de sector in het verduurzamen van composieten en werkt op verschillende  fronten om de milieubelasting terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bekende producten van NPSP zijn de ANWB-paddenstoelen, scooters voor Van.Eko, neuzen van de koplopertreinen en stoelen van Pastoe.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »