KunststofenRubber.nl

'The Lace' van 28 km polyester touw en Dyneema in Amsterdam

29 november 2016 om 13:06 uur - AMSTERDAM

The Lace van 245 kilometer touw van polyester en Dyneema

The Lace is gehaakt uit polyester touw van 5 mm dik en opgehangen aan een net van Dyneema. Het geheel weegt 245 kg

Amsterdam Light Festival vanaf 1 december

Amsterdam Light Festival: 1 december tot 22 januari

Vanaf donderdag 1 december vindt de vijfde editie plaats van het Amsterdam Light Festival. Het gaat om twee onderdelen: de vaarroute Water Colors met twintig lichtkunstwerken in de binnenstad en de wandelroute Illuminade met achttien innovatieve kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt


Het festival duurt tot en met 22 januari en toont werk van gevestigde en talentvolle nationale en internationale kunstenaars onder het  thema  'A view on Amsterdam'. De Illuminade staat in het teken van 'biomimicry', wat zoiets betekent als  ‘het leven imiteren'.

De vaarroute begint bij het Centraal Station en gaat via het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht en de Amstel naar de Herengracht. Het festival presenteert een mix van nationale en internationale kunstenaars met hoogtepunten zoals het kunstwerk The Lace van het Amerikaanse architectenbureau Choi + Shine Architects. The Lace is een eigentijdse interpretatie van een Noord-Hollandse kanten muts. Het magisch zwevende driedimensionale werk van tien meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam en is gehaakt uit polyester touw van 5 mm dik en vervolgens aan een ondersteunend net van Dyneema touw vastgemaakt met behulp van tienduizend nylon trekbandjes. Het totale  werk weegt 245 kilogram en er is 28 kilometer touw voor gebruikt, zo meldt de ontwerper.

Een ander voorbeeld is de abstracte sculptuur Nexus die staat voor verbinding, een samensmelten van alle honderdtachtig nationaliteiten in de hoofdstad. Twee hoogtepunten van Nederlandse bodem zijn de kunstwerken Lightwaves en Eye_Beacon.  oparchitectenbureau Benthem Crouwel Architects (bekend van o.a. Het Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Station Rotterdam) ontwikkelde in samenwerking met de opkomende Nederlandse designer Jólan van der Wiel het kunstwerk Lightwaves. Dit kunstwerk visualiseert de wind. Duizenden leds vangen onzichtbare luchtstromen en maken deze zichtbaar als golven. Eye_Beacon van het gerenommeerde architectenbureau UNStudio (bekend van onder meer de Erasmusbrug) communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren. Het kunstwerk - dat ook het startpunt van de wandelroute Illuminade is - imiteert het gedrag van organismen die diep in de zee leven. 

Meer informatie

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »