KunststofenRubber.nl

Sigmasoft: verwerking vloeibaar siliconenrubber virtueel geoptimaliseerd

30 november 2016 om 11:00 uur - DÜSSELDORF

Bij het ontwikkelen van een product en een productieproces kunnen virtuele technieken een belangrijke bijdrage leveren, zoals Sigma Engineering liet zien op K 2016. Met Sigmasoft Virtual Molding werd het spuitgieten van het verwerkingstechnisch uitdagende liquid silicone rubber (LSR) geoptimaliseerd.


Op de K-beurs vroegen Sigma Engineering, Elmet en Momentive Performance Materials samen aandacht voor een aanpassing van een eencomponent-machine voor vloeibaar siliconenrubber die het mogelijk maakt om tweecomponenten-onderdelen te produceren. Ter illustratie maakte Elmet tweecomponenten-eierdoppen, in een 4 + 4 matrijs op een aangepaste Arburg Allrounder 470 A spuitgietmachine.

 

Virtueel spuitgieten

Met behulp van Sigmasoft Virtual Molding onderzochten de initiatiefnemers vooraf of het project überhaupt mogelijk was met de verkozen combinatie van materiaal, matrijs, machine en procesparameters. Een van de belangrijkste vragen die vooraf moest worden beantwoord, was of de geselecteerde kwaliteit Silopren LSR 2670 kon worden verwerkt met de plunjerpomp van de aangepaste unit. De simulatie in de virtuele spuitgietmachine hielp de ontwikkelaars bij het optimaliseren van de benodigde vultijd, druk en de keuze van het meest geschikte materiaal.

 

Optimaliseren matrijs

Met behulp van Sigmasoft Virtual Molding kan de ontwerper de matrijs, het onderdeel en het spuitgietproces optimaliseren. De ontwikkelingstool maakt het mogelijk, aldus Sigmasoft, virtueel een serie componenten te produceren en te onderzoeken wat de gevolgen zijn voor onder meer de temperatuurverdeling in de matrijs, de cyclustijden en de invloeden op het onderdeel zoals kromtrekken. Het voordeel van deze methode is natuurlijk dat virtueel optimaliseren sneller en goedkoper is dan het aanpassen van een echte matrijs.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »