KunststofenRubber.nl

Forum PET studie in Duitsland: recycling PET-fles gaat goed

07 december 2016 om 11:28 uur - BAD HOMBURG

Inzamelen PET-flessen werkt goed dankzij statiegeldprincipe

Isabell Schmidt van Forum PET: statiegeld werkt goed

100% rPET: recycling van PET-flessen gaat in Duitsland heel goed door statiegeldsysteem

Het inleveren van flessen heeft een consistente hoge recyclinggraad van PET-flessen opgeleverd in Duitsland. Dit concludeert een studie die over het jaar 2015 keek naar gebruik en recycling van PET-flessen in Duitsland.


PET-flessen worden voor 93,6 procent gerecycled, terwijl statiegeldflessen een recyclinggraad van 97,9 procent hebben behaald. De industrie blijft bezig met het doel meer PET-recyclaat in de materiaalketen te krijgen met een toenemend gemiddeld aandeel recyclaat in de productie van flessen, ondanks de  prijsontwikkeling in PET-recyclaat (rPET) in vergelijking tot virgin materiaal die nadelig werkt voor recyclaat. Het recyclen vindt in Duitsland op grote schaal plaats. 

 

Statiegeld

"PET-flessen nemen in verhouding met andere verpakkingen het leeuwendeel in de recyclingcijfers voor hun rekening", zegt directeur Isabell Schmidt van het Forum PET, de afdeling binnen IK Kunststoffverpackungen die de studie organiseert. In het bijzonder statiegeldflessen zijn licht gestegen tot 97,9 procent recycling, ten opzichte van de al hoge waarde van 97,2 procent  zoals die in de eerste editie van het onderzoek in 2013 al was berekend.

 

Materiaalcirkel

Forum PET verklaart deze ontwikkeling vanuit het statiegeldprincipe. "De consumenten houden de materiaalcyclus op een hoog niveau draaiende door flessen in te leveren, zeer ten gunste van het milieu", aldus Schmidt. Het recyclingysteem werkt met 98,8 procent van de statiegeldflessen, zo zegt de studie. De meeste consumenten brengen de flessen terug via innamemachines. Met dit in gedachten,  beveelt Forum PET aan verder te gaan met het systeem van statiegeld. Gemiddeld wordt  95,7 procent van alle PET-flessen apart ingezameld - de paarontbrekende procenten gaan mee in het huishoudafval dat via  verbranding wordt omgezet in energie.

 

Forum PET PET-recycling Duitsland

  

34 procent recyclaat

De frisdrankindustrie is voornamelijk verantwoordelijk voor de recycling van PET-flessen met ongeveer een derde deel (34%) van het gerecyclede materiaal dat opnieuw voor PET-flessen wordt gebruikt. De hoeveelheid van gerecycled PET is bij de flessenproductie toegenomen ondanks het feit dat het prijsverschil tussen virgin materiaal en recyclaat sinds 2013 met bijna de helft afnam. In 2015 werd gemiddeld 26 procent recyclaat gebruikt, in 2013 was dat 24 procent. "We hebben wel gehoopt op een groter aandeel  maar we moeten de toewijding van de PET-industrie waarderen gezien de prijsontwikkeling die in het nadeel van recyclaat werkt", aldus Schmidt.

 

Toename voorspeld

Een verdere toename in PET-recyclaat in de recycling is slechts een kwestie van tijd, concludeert de studie. Een toename van de capaciteit voor PET-recycling is al in zicht.  Minder beweeglijkheid in de prijs zou al positief op het gebruik van PET-recyclaat werken.

In tegenstelling tot wat algemeen wordt gedacht, vindt de materiaalcyclus voornamelijk plaats in Duitsland. In 2015 is er tachtig procent van het gebruikte PET in Duitsland gerecycled. Geëxporteerde hoeveelheden PET-recyclaat zijn vooral gebruikt in de buurlanden van Duitsland maar het aantal landen neemt af.  In het Verre-Oosten speelt recycling hoegenaamd geen rol.

 

De studie heeft cijfermateriaal voor frisdrankflessen maar niet voor melkproducten. Men dekte de hele waardeketen van PET-flessen af, vanaf de productie tot en met de inzameling, de export en de recycling. De studie baseert zijn bevindingen op flesseninzameling in Duitsland en op interviews in de PET-verwerkingsindustrie. De studie is geïnitieerd door Forum PET en uitgevoerd door de GVM packaging market research association.  www.forum-pet.de

 

 Zie ook:  30 procent hoger resultaat bij PET-recycling

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »