KunststofenRubber.nl

Concurrenten in composieten Noord-Holland gaan samenwerken

07 december 2016 om 12:56 uur - UITGEEST

Met het programma ‘Open Innovatie' zet het composietcluster ‘Valorisatie Hightech Sector Composieten NH' in op samenwerking tussen concurrenten. Op 14 december houdt men de aftrap.


Voor deze bijeenkomst kan men zich aanmelden via deze link.  

 

De marktvraag naar composiet neemt de laatste jaren toe en biedt kansen voor de regio West-Nederland. De composietmarkt is relatief jong maar groeit sterk en heeft veel potentie om een stevige marktpositie te veroveren. Composiet wordt in toenemende mate gebruikt voor uiteenlopende toepassingen: van bruggen tot gevels en van buizen tot onderdelen van satellieten. Om de potentiële groei te verzilveren moet de samenwerking tussen bedrijven en met ketenpartners worden versterkt. 

 

Kennis delen

Directeur Thijs Pennink van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord: "De composietbedrijven in Noord-Holland hebben veel potentie. Die wordt alleen nog onvoldoende benut omdat kennis over materialen en technieken te weinig worden gedeeld. Door samenwerking kunnen de regionale bedrijven beter inspelen op de toenemende vraag maar tegelijkertijd hun eigen onderscheidend vermogen vasthouden." Een sterke composietensector in Noord-Holland draagt bij aan het verhogen van de regionale kennisinfrastructuur in de regio. Projectleider Piet Goverse: "We rekenen op een groei van minimaal honderdveertig arbeidsplaatsen en tien miljoen euro aan vervolginvesteringen in de regio. Vooral voor studenten en scholieren kan dit een interessante sector zijn, dus ook zij zijn van harte uitgenodigd bij de aftrap op 14 december aanwezig te zijn."

 

Getijdenturbine

Eén van de recentste innovaties die wordt geëtaleerd is van FishFlow Innovations: een visvriendelijke getijdenturbine. Deze innovatie is dubbelwerkend, efficiënt, geluidsarm, stormvast, heeft een lage kostprijs per kilowatt en is visvriendelijk. De waaier en de behuizing met een venturi zijn van glasvezelversterkt composiet en het geheel is omgeven door een stalen frame. De afmetingen van het schaalmodel worden in de uiteindelijke versie drie keer zo groot. Dit schaalmodel wordt nu geprepareerd om eind 2017 in het Tidal Testing Centre Grevelingendam (TTC-GD) te worden geïnstalleerd. Hier wordt de turbine getest op opbrengst, efficiëntie, levensduur en visveiligheid.

 

Tankcontainers

Een andere partner in het cluster is CPT Tankwell. De tanks van CPT zijn dertig tot veertig procent lichter en zorgen voor besparing van vijf tot tien procent op de totale vervoerskosten. Hierdoor wordt de vergroting van de efficiency en verduurzaming van bulklogistiek van vloeistoffen en gassen mogelijk gemaakt. Volgens Casper Willems van CPT Tankwell: "Het project realiseert samenwerkingen tussen partners. Met de investeringen van de betrokken partijen kunnen we verder komen."

 

2,25 miljoen subsidie

Composietcluster ‘Valorisatie Hightech Sector Composieten NH' ontving onlangs een bijdrage van 2,25 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) binnen het programma ‘Kansen voor West II'.  De provincie Noord-Holland co-financiert het project met 7,5 ton. Het composietcluster is een follow-up van de succesvolle ‘Open Innovatie Alliantie Groot Composiet' die liep in de periode 2010 - 2013. Dit project werd eveneens door EFRO-subsidie mogelijk gemaakt. Met ruim drieënhalf miljoen euro subsidie zijn elf innovatieprojecten uitgevoerd en is er een Lectoraat Composieten geïnstalleerd bij Hogeschool Inholland in Alkmaar. Dit lectoraat  verbindt de sector met regionale kennisinstellingen. Er zijn ruim honderd banen gecreëerd en er is vier miljoen euro aan vervolginvesteringen gerealiseerd.

 

Op www.open-innoveren.nl zijn de ervaringen uit de open innovatie alliantie samengebracht in een digitaal Handboek Open Innoveren. Hierin wordt een uitgebreid en helder beeld gegeven over wat open innovatie precies inhoudt en welke factoren van belang zijn bij ‘open innoveren'.

 

Bedrijven die samenwerken zijn:

Ontwikkelingsbedrijf NH (penvoerder)

2MV Composites BV, Enkhuizen

CPT Composite Production Technology BV, Wieringerwerf

Theuws Polyester BV, Wieringerwerf

FishFlow Innovations BV, Medemblik

Futura Composites BV, Heerhugowaard

Smit Composites BV, Purmerend

Rolan Robotics BV, Hoorn

GJJ Scholte BV, Amsterdam

Schaap Composieten BV, Lelystad

MOCS BV, Delft

Green Composites BV, Amsterdam

 

Kennisinstellingen:

Lectoraat Groot Composiet Inholland, Alkmaar

Kenniscentrum WMC, Wieringerwerf

TU Delft, Delft

Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium, Marknesse

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »