KunststofenRubber.nl

Innonet Kunststoff: recycling biedt immens potentieel

03 januari 2017 om 12:21 uur - HORB am NECKAR

Het Zuid-Duitse Innonet Kunststoff gaat een strategie voor kunststofrecycling ontwikkelen.


Schokkende foto's van onmetelijk grote dekens van plastic afval in de oceanen schudden de consumenten wakker en zullen leiden tot een imagoprobleem voor de kunststofbranche. Tegelijkertijd groeit het bewustzijn dat oude verpakkingen gezien moeten worden als waardevolle grondstof en als basis voor innovatieve business-modellen.

 

Kernthema  

Het Zuid-Duitse netwerk Innonet Kunststoff ziet recycling als kernthema en werkt op dit moment met veertig ondernemingen, instituten en instellingen aan de agenda voor een samenwerkingsproject dat voorbeeldfunctie krijgt.  Het uitgangspunt is overal ter wereld hetzelfde: verpakkingen van kunststof zijn overal en met het oog op de eindigheid van de fossiele grondstof zijn kunststoffen veel te kostbaar om ze niet opnieuw te gebruiken. Maar recycling van kunststof is heel complex, niet alleen vanwege de grote verscheidenheid van materialen maar ook door de veelvoud van betrokken partijen in de waardeketen. "Het thema kreeg daarmee de bestemming als branchebreed netwerkproject van Innonet Kunststoff", zegt projectleider Udo Eckloff van Plastics InnoCentre. Niet voor niets staat recycling bovenaan de agenda van Eckloff. "Plastics InnoCentre wordt met financiering van de deelstaat Baden-Württemberg en de EU ondersteund omdat het een innovatieve benadering is op het gebied van grondstofefficiëntie en bio-economie."

 

Uitgekiende communicatie

Om het thema snel te kunnen starten, haalde Innonet Kunststoff externe expertise in huis. "Het Berlijnse technische adviesbureau  VDI/VDE Innovation + Technik zal het strategieproces rondom de complexe kunststofrecycling vormgeven", weet Eckloff.  Marc Bovenschulte van VDI/VDE identificeerde tijdens het startevenement van het nieuwe Projekt Innocycling twee werkvelden. De technische benodigdheden voor de verwerking van gerecyclede materialen onder de knie krijgen, is al een opgave op zich. Maar aanmerkelijk moeilijker is het om een maatschappelijke acceptatie te bewerkstellingen voor gerecyclede kunststoffen. Recycling is een hoofdthema en heeft een uitgekiende communicatie nodig naast nieuwe productieprocessen.  "Alle betrokkenen, van productontwerper via verpakkingsfabrikant tot consument moeten worden voorbereid op nieuwe materialen en nieuwe productiemethoden."

Marc Bovenschultes verwijst naar een nieuwe studie van de gerenommeerde Ellen MacArthur Foundation met de titel ‘Rethinking the future of plastics'.  Dit geeft het potentieel van de thematiek aan voor de ondernemingen in Innonet Kunststoff. "Recycling van alle kunststofproducten, dus niet alleen maar de gemakkelijk te verwerken gelijksoortige materialen, kan een lucratieve business worden." Daarmee is Udo Eckloff het eens: "In deze tijden van de eindigheid van fossiele bronnen en een beperkt aanbod als duurzame alternatieven vormen recyclaten het materiaal voor de toekomst."  Hij wil volgas geven bij het thema kunststofrecycling.  "De volgende workshops zijn al geagendeerd want alle betrokken partijen, inclusief de onderzoekinstituten en de overheidsinstellingen zit het thema hoog."

 

Ondernemingsnetwerk Innonet Kunststoff

 

Innonet Kunststoff is momenteel met negentig leden het grootste kunststofnetwerk in Zuid-Duitsland en verbindt in branche in de regio en de buurlanden. Op het oprogramma staat een veelvoud van vakbijeenkomsten en netwerkevenementen langs de gehele waardeketen van de kunststofbranche.

www.innonet-kunststoff.de.

 

Meer over kunststofrecycling in Kunststof en Rubber nr. 1 van 2017 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »