KunststofenRubber.nl

Overname Liquid Light: Avantium koopt kennis over elektrochemie

10 januari 2017 om 08:00 uur - AMSTERDAM

Het chemisch technologiebedrijf Avantium maakt vandaag de overname bekend van de activa van Liquid Light Inc., een ontwikkelaar van elektrochemische processen. Liquid Light heeft gepatenteerde procestechnologie ontwikkeld waarmee belangrijke chemicaliën kunnen worden geproduceerd uit de wereldwijd in overvloed aanwezige CO2.


Met de acquisitie worden de technologieën van Liquid Light en Avantium gecombineerd. Het doel is de ontwikkeling van een mondiaal toonaangevend platform voor elektrokatalyse en het commercialiseren van nieuwe procestechnologieën die CO2 als grondstof gebruiken voor de productie van duurzame chemicaliën en materialen.

 

CO2 omzetten in bouwstenen

 Liquid Light werd in 2008 door Princeton University verzelfstandigd en heeft ruim 35 miljoen dollar  geïnvesteerd in energiebesparende elektrochemische technologieën voor het omzetten van CO2 in belangrijke chemicaliën. Het bedrijf heeft in Amerika ruim honderd patenten aangevraagd, waarvan er twintig zijn verleend voor de productie van chemische bouwstenen die gebruikt worden in grote bestaande markten, zoals oxaalzuur, glycolzuur, ethyleenglycol, propyleen, isopropanol, methylmethacrylaat en azijnzuur voor de productie van polymeren, coatings en cosmetica.

 

Elektrochemie

De door Liquid Light ontwikkelde technologie en geregistreerde patenten worden geïntegreerd in het Avantium-bedrijfsonderdeel Renewable Chemistries en het bestaande R&D-programma voor elektrochemie. De combinatie van de expertise van Liquid Light op het gebied van elektrochemie met de expertise van Avantium op het gebied van katalyse en procestechnologie, zal de basis vormen voor een belangrijk technologieplatform voor de ontwikkeling in het omzetten van CO2 in chemicaliën en materialen.

 

Duurzame chemie

Ceo Tom van Aken van Avantium: "De overname van Liquid Light is een belangrijke stap in onze strategie, die gericht is op het creëren en commercialiseren van baanbrekende technologieën op het gebied van duurzame chemie. Hiermee krijgen wij meer mogelijkheden dan alleen de katalytische conversie van biomassa. Dankzij deze overname kunnen wij een krachtig technologieplatform ontwikkelen dat is gebaseerd op het gebruik van CO2 als grondstof. Zo kan een afvalstof worden omgezet in waardevolle producten zoals chemicaliën en kunststoffen."
Het broeikasgas CO2 is een ‘afvalstof' die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen en de productie van elektriciteit, kunstmest, chemicaliën, staal en cement. CO2 is de stof die het meest bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door de ontwikkeling van elektrochemie kan CO2 als grondstof worden gebruikt voor de duurzame productie van chemicaliën en materialen. Dit wordt beschouwd als een doorbraak voor de chemische industrie, aldus Avantium. Het resultaat is dat broeikasgas wordt vastgelegd in producten die een vervanging kunnen vormen voor kunststoffen en chemicaliën die nu nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt.

 

Energie van windparken

Technologiebaas Gert-Jan Gruter van Avantium: "Elektrokatalyse is een opkomende technologie in de chemische industrie waarbij elektrische energie en katalytische reacties worden gebruikt voor het opwekken van chemische reacties. Dankzij deze technologie kan hernieuwbare energie van bijvoorbeeld windparken of zonnepanelen worden gebruikt door de chemische industrie, waardoor de CO2-voetafdruk belangrijk kleiner wordt. Met de omvangrijke portefeuille van patenten van Liquid Light komt Avantium in de wereldwijde top qua intellectueel eigendom op het gebied van elektrochemie." De integratie van de activa van Liquid Light in Avantium is voltooid en per direct effectief. De financiële details van de transactie worden niet bekendgemaakt.

 

Renewable chemistry

Avantium is een chemisch technologiebedrijf en noemt zichzelf koploper op gebied van renewable chemistry. Samen met partners werkt Avantium wereldwijd aan efficiënte processen en duurzame producten op basis van biobased grondstoffen. Avantium is de kraamkamer van renewable chemistry-oplossingen. Van uitvinding tot commercieel inzetbare productieprocessen. Een succesvol voorbeeld is de YXY-technologie waarmee Avantium PEF heeft ontwikkeld: een volledig nieuw, hoogwaardig soort plastic met suiker als grondstof. Vanaf oktober 2016 zijn alle YXY-werkzaamheden ondergebracht in Synvina, wat een joint venture is tussen Avantium en BASF.
Avantium werkt verder aan diverse innovatieve projecten in de wereld van renewable chemie, en levert diensten en systemen op basis van geavanceerd katalytisch onderzoek aan (petro)chemische bedrijven wereldwijd. Het hoofdkantoor van Avantium is gevestigd in Amsterdam.

www.avantium.com.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »