KunststofenRubber.nl

Material Sense LAB ontwikkelt biobased munt voor festivals

18 januari 2017 om 10:03 uur - BERGEN OP ZOOM

Op muziekfestivals voortaan betalen met biobased munt

Voortaan betalen met biobased munten op festivals en poppodia

Bezoekers van poppodia en festivals betalen in de nabije toekomst met een biobased munt. Material Sense LAB ontwierp de munt en ontwikkelde het materiaal in opdracht van Poppodium Gebouw T.


Simone de Waart van Material Sense LAB betrok voor het maken van een 'proof of concept' van het materiaal het Biopolymeren Applicatie Centrum (BAC),  een onderdeel van Avans Hogeschool. "Het BAC is een praktische tussenschakel tussen ontwerp, idee en productie", aldus De Waart. "In het applicatiecentrum is de beste materialencombinatie tot stand gekomen. Toen bleek dat het mogelijk was een biobased betaalmunt te maken, zijn we het materiaal daadwerkelijk gaan produceren. Material Sense LAB bracht de ketenpartners bij elkaar. Material Sense LAB tekende voor het ontwerp en Damen Plastics voor het spuitgieten."

 

Composteerbaar

Projectleider Hans van de Wetering van het BAC: "Het materiaal - en daarmee de betaalmunt - is helemaal nieuw. Het grote voordeel is dat het materiaal  biobased en volledig composteerbaar is. Wij hebben vele uren gestoken in het samenstellen van de vezels met onze zelfontwikkelde biobased kleurstoffen. Uit diverse master vezelbatches en master colorbatches zijn proefstalen gemaakt. Hieruit koos Material Sense LAB uiteindelijk de juiste combinatie.

In 2014 is Gebouw-T in Bergen op Zoom het project ‘SHFT to Green' gestart, een project wat zich richt op het verduurzamen van bedrijfsprocessen binnen een poppodium. Gebouw-T is hierin koploper en dient als voorbeeld voor andere podia en festivals in Nederland. Zakelijk leider Gertjan de Koster: "Plastic muntjes worden vaak maar eenmalig gebruikt. Het was onze wens om een circulaire vervanger te vinden. Wij introduceren de nieuwe munt vanaf 2017 en hopen dat andere podia en festivals gaan volgen."'

 

Breder inzetten

Material Sense LAB onderzoekt in een vervolgtraject de mogelijkheden om het nieuwe materiaal breder in te zetten, niet alleen als betaalmunt maar ook voor de ontwikkeling van andere producten, zoals badges, betaalpassen of servies voor tijdelijk gebruik. Gedacht wordt aan het aanbieden van het materiaal in plaatmateriaal aan ontwerpers om zo verder te experimenteren.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »