KunststofenRubber.nl

Mobiele ReFresher voor testopstelling reukloos recyclaat

26 januari 2017 om 16:46 uur - ANSFELDEN

Met reukloos recyclaat ontstaat een reeks van nieuwe markten voor recycle-bedrijven en voor producenten. Het Oostenrijkse Erema stelt nu een mobiele versie beschikbaar van zijn ReFresher voor test-doeleinden bij geïnteresseerde klanten.


Plastic afval van consumenten, in het bijzonder verpakkingsmateriaal, wordt in de recycling als lastig ervaren vanwege onzuiverheden en een sterk fluctuerende mate van vervuiling. De vervuiling levert vaak een onaangename geur van het recyclaat op en dat beperkt de mogelijkheden voor hergebruik van het recyclaat. "Wij hebben de groei van de afvalstroom vroegtijdig ontdekt en we werken sindsdien aan technische oplossingen voor het geurprobleem. Met de ReFresher bieden we de mogelijkheid aan dat recycler en producenten zichzelf kunnen presenteren als leverancier van geurloos recyclaat van huishoudafval", zegt directeur Manfred Hackl van Erema.  De ReFresher elimineert geurtjes die worden veroorzaakt door achtergebleven substanties op het plastic, vaak voedselresten. Dit kan ook bestaan uit resten schoonmaakmiddel of cosmetica. De ReFresher werkt in lijn met het extrusieproces en houdt het recyclaat op de benodigde temperatuur om de vervuiling te kunnen verwijderen. Het apparaat is in diverse formaten verkrijgbaar.

 

Mobiel test-apparaat

Met onmiddellijke ingang Biedt Erema nu een mobiel apparaat aan als additionele service. Hiermee kan op de locatie van de klant worden getest zodat de oplossing precies kan worden afgesteld op de specifieke situatie van het gewenste eindproduct. De ReFresher is gebaseerd op bewezen TVEplus-techniek en biedt nu gefiltreerd, ontgast en reukloos recyclaat aan, ook al er sprake  van diverse vervuilingen, zo meldt Erema.  Het systeem Interema TVEplus voorkomt dat onaangename geuren tijdens het extrusieproces kunnen ontstaan. In conventionele processen ontstaan deze bijvoorbeeld door vervuiling met cellolose zoals hout of papier dat verbrandt tijdens de extrusie en dat de geur overdraagt op het plastic. De voorbereidingsunit, de Airflush, voorkomt dat deze cellulosematerialen worden gescheiden van het plastic. "Aan het einde van het extrusieproces krijgen we een hoge kwaliteit recyclaat dat al meteen geschikt is voor diverse doeleinden. En ik bedoel extrusieproducten zoals buizen of folie voor gebruik in afvalverwerking of in de bouw , zegt business development manager Clemens Kitzberger.  

 

Extra stap

De vervuiling door (voesel)resten van het verpakkingsmateriaal  is echter hardnekkiger. Eindproducten die worden toegepast in auto's of in huizen, hebben een extra stap nodig voor eliminatie van de geur. "En precies hiervoor hebben wij de ReFresher ontwikkeld", meldt Kitzberger. De TVEplus-techniek heeft een marktaandeel van zo'n 85 procent in het post-consumentenafval in Europa. "Ik ben er zeker van dat de ReFresher opnieuw een boost zal geven aan het gebruik van dit afval.  Ik neem aan dat we er in de toekomst meer en meer mee in aanraking komen met geurbehandeld recyclaat."

 

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »