KunststofenRubber.nl

Falk: groene-stroomachtig systeem voor duurzame bouwproducten

06 februari 2017 om 16:18 uur - UTRECHT

Falk Bouwsystemen, een klant van chemiereus BASF, presenteert 'duurzame' sandwichpanelen die zijn gebaseerd op nieuwe zogenoemde Biomass Balance-procedé van BASF. Het systeem werkt zoals groene stroom.


Steeds meer ondernemingen stemmen hun productie af op duurzaamheid en efficiëntere inzet van grondstoffen. Falk Bouwsystemen in Nederland is fabrikant van sandwichpanelen en wil ook een groter aandeel duurzame grondstof toepassen. Om langs de gehele waardeketen duurzaam te kunnen produceren heeft BASF zijn Biomass Balance- procedé ontwikkeld en ondersteund daarmee zijn klanten. Op de Bouw Beurs in Utrecht stelt Falk nu voor het eerst een sandwichelement (merknaam Fibon) voor, dat in massa is geproduceerd volgen dit procedé. Directeur Peter Hoekman van Falk is overtuigd van het succes van Fibon. "Ik ben blij dat het met BASF is gelukt een nieuw product te ontwikkelen dat een bijdrage levert aan meer duurzaamheid."

 

Als groene stroom 

Het principe is vergelijkbaar met dat van groene stroom. Het basisidee is dat al bij de productie duurzame grondstoffen worden gebruikt zoals biogas of bio-nafta in combinatie met fossiele grondstoffen. Het bio-aandeel wordt vervolgens via een gecertificeerde methode van TÜV SÜD rekenkundig bepaald en afhankelijk van de wens van de klant kan het aandeel variëren tussen 25 en honderd procent - en dit bij absoluut identieke producteigenschappen in vergelijking met de fossiele variant. "Er zijn geen verschillen in kwaliteit of in eigenschappen. Uit hernieuwbare en uit fossiele grondstoffen worden dezelfde chemische bouwstenen gemaakt. Daarmee voldoen de constructie-elementen uit onze Elastopir-systemen aan de hoogste eisen", weet Roel Gunnink van BASF Performance Materials.

 

Duurzaam handelen ontwikkelt zich tot een factor in het concurrentieveld die de keuze van klanten kan beïnvloeden. "Iedere aankoop van Mass Balance-producten draagt ertoe bij dat bij BASF dienovereenkomstige hoeveelheden fossiele grondstof worden vervangen door hernieuwbare", redeneert Jesper Bjerregaard, de marketingbaas van BASF Performance Materials. Ecologische verantwoording, het besparen op fossiele bronnen en het reduceren van broeikasgas-emissies gaat hand in hand met economisch succes."

 

Falk staat met Fibon op de Bouw Beurs van 6 tot 10 februari in de Jaarbeurs Utrecht (Hal 11, F080)

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »