KunststofenRubber.nl

Avantium wil honderd miljoen euro ophalen met beursgang

14 februari 2017 om 17:05 uur - AMSTERDAM

Chemiebedrijf Avantium heeft een beursgang aangekondigd. Het bedrijf zet al zijn kaarten op de verduurzaming van de sector die traditioneel zeer vervuilend is. Men wil honderd miljoen euro ophalen, waarvan het grootste deel nodig is voor de bouw van de fabriek in Antwerpen.


Dit meldt Finanzen.nl. De beursgang moet in maart plaatsvinden als de marktomstandigheden het toelaten. Van het geld is 65 tot 75 miljoen euro nodig voor een nieuwe fabriek die Avantium samen met BASF gaat bouwen in de haven van Antwerpen. De rest is bedoeld voor andere ontwikkelingsprojecten, zoals de techniek om uit houtsnippers suiker te winnen.


Verlieslatend

Avantium genereert nu alleen omzet uit onderzoek naar katalysatoren en is verlieslatend. Maar het is de bedoeling dat de nieuwe fabriek in Antwerpen zich gaat bewijzen. En dan wil men licenties voor het gebruik van zijn techniek verkopen. Het zal nog zeker vier jaar duren voor het eenmaal zover is.

  

Superieur PEF

Door plantaardige suikers om te zetten in een breed scala aan chemicaliën en kunststoffen zorgt de techniek voor een nieuwe bron aan bouwstenen voor plastic frisdrankflessen, voedselverpakkingen, coatings en textielvezels. Frisdrankflessen gemaakt van biobased PEF (polyethyleenfuranoaat) zijn duurzamer dan PET-flessen, aldus Van Aken. Maar ze zijn ook superieur in samenstelling. Zo laten de PEF-flessen minder koolzuur ontsnappen en minder zuurstof binnentreden, waardoor de houdbaarheid verbetert.

Avantium is in 2000 voortgekomen uit de ontwikkelingstak van Shell.  

 

Focus op ...

Agenda

19 september 2017, Messe Stuttgart

Composites Europe 2017

https://www.composites-europe.com/

25 september 2017, Plant One - Botlek Rotterdam - Merseyweg 10

New Materials StartupFest Europe

Startups en grote chemische bedrijven ontmoeten elkaar met nieuwe materialen als onderwerp.

27 september 2017, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2017 Veldhoven

De Nederlandse beurs voor kunststoffen en de kunststofverwerkende bedrijven

Meer agendapunten »