KunststofenRubber.nl

Grondstofpaspoort officieel overhandigd door Liander aan AVK

17 februari 2017 om 10:00 uur - SCHERPENZEEL

Liander-inkoopdirecteur Rob Beukeboom (l) overhandigt het eerste grondstofpaspoort aan Hendrik Kwakkel van AVK (foto: Hans van de Vlekkert)

Het eerste grondstofpaspoort van AVK beschrijft de samenstelling van de straatpot

Liander heeft samen met leverancier en producent van straatpotten AVK Nederland c.q. AVK Plastics en met Kiwa Technology een eerste grondstofpaspoort afgerond. In het Awarehouse van tapijtfabrikant Interface in Scherpenzeel werd in het bijzijn van honderdzestig branchegenoten het eerste exemplaar symbolisch overhandigd aan directeur Hendrik Kwakkel van AVK.


Het grondstofpaspoort is een initiatief van Liander, de grootste netbeheerder in Nederland, dat op weg naar de circulaire economie overtuigd is van het feit dat ‘duurzaamheid niet meer weggaat', zoals inkoopdirecteur Rob Beukeboom van Liander het uitdrukte. Binnen Liander wordt duurzaamheid van alle zijden benaderd en dat betekent dat ook dat de leveranciers van Liander er nadrukkelijk mee te maken krijgen. Om een lang verhaal kort te maken, zei hij dat Liander eigenlijk naar leveranciers toe wil die zélf werken aan circulariteit.

 

Geheimhouding

Verkoopleider Albert Dokter van AVK Nederland gaf inzicht in het ontstaan van het paspoort en was er voor 'de kritische noot', zoals hij het uitdrukte. "Eerst vroeg Liander of wij de straatpotten te zijner tijd niet konden gaan terugnemen. En een jaar later vroeg men of we wilden meewerken aan een paspoort waarin de samenstelling en herkomst van het product en de toegepaste materialen zijn opgenomen. Met zo'n paspoort kunnen producenten en afnemers bewust duurzame keuzes maken over bijvoorbeeld recycling en herkomst van materialen. Toen die vraag kwam, moesten we wel even nadenken, we hadden er wel allerlei vragen over, vooral met het oog op geheimhouding. Want de redenering is dat een grondstofpaspoort natuurlijk transparantie moet geven over de samenstelling van het materiaal. Dat is heel mooi, maar geef je dan niet ook meteen je receptuur weg aan de concurrentie?"

Ondanks alle bezwaren, besloot AVK zijn nek uit te steken en mee te werken aan het paspoort. Want als je steeds achter de kudde aanloopt, loop je ook altijd door de stront, was zijn redenering. Bovendien verwacht Dokter dat een paspoort te zijner tijd onderdeel wordt van Europese tenders. "Om te beginnen hebben we nu een paspoort gemaakt voor onze straatpot, een niet al te ingewikkeld product. Vervolgens gaan we geleidelijk over naar de andere producten."

 

Bestaande normen heroverwegen  

Zijn collega Foppe Boonstra, kwaliteitsmanager van AVK Plastics in Balk dat per jaar tien duizend ton gerecyclaat gebruikt, benadrukte het belang van het paspoort voor AVK Plastics. "Ons bedrijf wil koploper zijn op het gebied van duurzaamheid en een paspoort als dit is een voorbeeld van ketenaanpak in optima forma. We hebben gaandeweg ook gemerkt dat de samenstelling van een paspoort heroverweging van bestaande normen kan stimuleren. Ergens staat bijvoorbeeld dat een bepaald onderdeel van metaal moet zijn, maar waarom is dat eigenlijk? Soms weet een klant niet eens waarom hij iets eist. Dan kun je daar opnieuw naar kijken." Boonstra zei dat het verkrijgen van de informatie van de eigen toeleverancier (tier1) redelijk goed verliep maar het verkrijgen van informatie verderop uit de keten moeizamer was. "Nederlandse leveranciers wilden wel meewerken, buitenlandse bedrijven deden moeilijker. Maar uiteindelijk ging het best redelijk soepel." Desgevraagd meldde AVK Plastics dat ongeveer twee dagen (zestien manuren) tijd is besteed om het paspoort voor de grondpot samen te stellen.

 

Te ingewikkeld

De geheimhouding blijkt wel een dingetje, er zouden duidelijke afspraken moeten zijn hoe men daar in de toekomst mee omgaat. Hoe worden de geheimen geborgd, in dit geval bij Liander?"  Een levendige discussie over de ins en outs volgde met hier en daar een uiterst bruikbare tip voor de betrokkenen van dit eerste grondstofpaspoort. Zoals die van een gast die het opsommen van de toegepaste materialen in het paspoort veel te ingewikkeld vond en adviseerde in het paspoort een soort standaardlijst af te drukken van de veelgebruikte materialen die men eenvoudigweg kan aanvinken.

 

Fair Infra Coalitie  

Vanuit de Fair Infra Coalitie, een samenwerkingsverband van grote infrabedrijven, is onlangs besloten dat leveranciers van onder meer netbeheerder Liander vanaf begin dit jaar moeten aangeven wat de herkomst is van de grondstoffen in hun producten. Het paspoort helpt hierbij.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »