KunststofenRubber.nl

nova-Institute: 4% groei in productie biobased polymeren

24 februari 2017 om 12:32 uur - HÜRTH

De wereldwijde productiecapaciteit voor biobased polymeren is in 2016 ten opzichte van 2015 gegroeid met vier procent tot 6,6 miljoen ton. Dit staat voor een marktaandeel van twee procent van de wereldwijde markt voor polymeren, zo blijkt uit het rapport Bio-based Building Blocks and Polymers van nova-Institute.


De 2016-omzet in biobased polymeren bedroeg ongeveer dertien miljard euro. De productiecapaciteit voor biobased polymeren wordt geschat op een toename tot  8,5 miljoen ton in 2021.  Deze marktontwikkeling komt overeen met de groei in de polymerenmarkt als geheel. In tegenstelling tot de periode 2012-2014, toen er een jaarlijkse groei van tien procent werd gerealiseerd, laten de data voor de capaciteitsgroei  vier procent per jaar zien in de periode 2015-2021. De belangrijkste reden is de lage olieprijs, de slechte ondersteuning vanuit de politiek en een tragere dan verwachte groei in de benuttingsgraad van de  bestaande capaciteit.

Niet alle biobased polymeren zijn ook biologische afbreekbaar maar een paar belangrijke wel, zoals PHA polyhydroxyalkanoaten, PLA (polymelkzuur) en zetmeelmengsels. Krachtige politieke ondersteuning voor bioafbreekbare verpakkingsmaterialen treft men alleen aan in Italië en Frankrijk. Deze sector laat wereldwijd nog steeds een groei  zien in dubbele cijfers. Een verdere toename van de groei zou kunnen ontstaan door het toenemen van het probleem van afval in de zeeën maar tot dusver hebben de biologisch afbreekbare materialen niet van dit enorme probleem geprofiteerd.

 

De marktstudie van nova-Institute (‘Bio-based Building Blocks and Polymers - Global Capacities and Trends 2016 - 2021') geeft een breed beeld van de bio-based wereldmarkt met de laatste cijfers over capaciteiten en toepassingen voor alle biobaswed bouwstenen en polymeren. Het rapport gaat over het jaar 2016 met een vooruitzicht naar 2021. Het rapport behandelt de situatie in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Europa. Er  is ook een overzicht van 104 bedrijven die samen zeventig procent van de biobased bouwstenen en polymeren produceren.

Het complete rapport is te verkrijgen voor tweeduizend euro via  www.bio-based.eu/reports

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »