KunststofenRubber.nl

BioBTX gaat bioplastic produceren in Noord-Nederland

02 maart 2017 om 09:34 uur - GRONINGEN

BioBTX is een Groningse onderneming die op basis van eigen technologie chemische stoffen (aromaten) uit groene grondstoffen haalt om groene kunststoffen te kunnen fabriceren. De techniek heeft zich inmiddels op laboratoriumschaal bewezen en nu is opschaling nodig.


Dit meldt de VNCI Nieuwsbrief. De afkorting BTX staat voor Benzeen, Tolueen en Xyleen. Deze chemicaliën worden normaliter gewonnen uit aardolie en vormen onder meer bouwstenen voor kunststof. Het Groningse BioBTX ontwikkelde een manier waarbij in plaats van aardolie biomassa wordt gebruikt. Door een financiering van investeringsfonds Carduso Capital kan een versnelling worden gecreëerd in de opschaling van de techniek die zich inmiddels in proefopstellingen en op laboratoriumschaal heeft bewezen. "BioBTX heeft een wereldwijde licentie op de technologie en wil deze voor een breed scala aan groene grondstoffen geschikt maken. Hiermee kan een grote stap worden gezet in het terugdringen van de afhankelijkheid van fossiele grondstof", aldus Frits Kok van het investeringsfonds. Directeur Cor Kamminga van BioBTX vult aan: "Na de bouw van een testfabriek in Groningen is het voornemen de technologie in de markt uit te rollen. In eerste instantie werken we samen met de partners SunOil en Cumapol in Emmen om uit glycerine bouwstenen voor bijvoorbeeld PET-verpakkingen voor de cosmetische industrie te produceren." BioBTX kreeg al eerder steun van SNN en van de provincies Groningen en Drenthe en is door de Groningse bedrijven KNN Groep en Syncom in 2012 opgericht.  Vanaf het begin is de afdeling Chemische Technologie van professor Heeres van de Rijksuniversiteit Groningen erbij betrokken als wetenschappelijk partner.

Carduso Capital is een investeringsfonds dat participeert in innovatieve technologiebedrijven met sterke technologische connecties met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Deelnemers in Carduso zijn EIF, Investeringsfonds Groningen, NOM, De Friesland Participaties en RUG/UMCG.

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »