KunststofenRubber.nl

Biokunststof op beurs voor beleggers met lange adem

15 maart 2017 om 14:30 uur - AMSTERDAM

Corbion: PLA-markt zal tot 2025 met tien tot vijftien procent groeien

Met de beursgang van Avantium wordt de Amsterdamse aandelenbeurs plotseling een broeinest van biokunststof.


Dit schrijft het Financieele Dagblad. AkzoNobel en DSM zetten kleine stappen in deze sector maar met Corbion en Avantium kent het Damrak straks twee bedrijven die serieus werk maken van het vervaardigen van kunststoffen uit plantaardige bronnen. Volgens het FD zien deze aardolie-alternatieven er als belegging uit als beleggingen van de lange adem. De beursgang van Avantium is typerend: die dient vooral om geld op te halen voor de nieuwbouw van een demonstratiefabriek voor PEF, de bio-tegenhanger van PET. En de productie in die nieuwe fabriek moet in 2021 beginnen. "Wij zijn geen dividendaandeel", zei ceo Tom van Aken bij de aankondiging van de beurs gang. "Wij zijn een groeiaandeel."

 

Het probleem van bioplastic voor de belegger is dat het materiaal nog niet op grote schaal wordt geproduceerd. Avantium wil laten zien dat commerciële productie van de grondstof FDCA voor PEF goed mogelijk is. Daarna wil Avantium zijn techniek verkopen via licenties.
Corbion is niet echt anders. Corbion richt zich op PLA, een wegwerpplastic dat geschikt is voor bijvoorbeeld plastic bestek of als verpakkingsmateriaal - en dat biologisch afbreekbaar is.
Corbion bouwt in joint venture met Total een fabriek in Thailand. Corbion denkt dat de markt  PLA-markt tot 2025 zal groeien met tien tot vijftien procent. Avantium zegt dat de PEF-markt in 2050 (!)  tweehonderd miljard dollar groot zal zijn. Het duurt dus nog wel even voordat deze bedrijven kunnen profiteren van de groei. Het is dus eigenlijk durfkapitaal. (bron: Financieele Dagblad)

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »