KunststofenRubber.nl

Zwolse FRP3D bij meest veelbelovende start-ups op JEC in Parijs

24 maart 2017 om 11:21 uur - ZWOLLE / PARIJS

Het Zwolse FRP3D is op de grote composietenshow JEC 2017 in Parijs uitgeroepen tot een van de tien meest veelbelovende start-ups in de composietenbusiness. Het bedrijf zoekt een investeerder om de groei mogelijk te maken.


Er zijn wel enkele andere partijen die ook composiet printen, zegt directeur Jasper Bouwmeester van de jonge onderneming. Maar hij ontwikkelde een tweetraps proces dat net even anders is en zorgt voor echte composieteigenschappen." Bouwmeester ontwikkelde een tweestapsproces. "We hebben een printer ontwikkeld en de harsen zelf ontwikkeld. Daarmee printen we een thermohardende vorm en daarna maken we er een vezelversterkt composiet van door in de tweede stap de vezels toe te voegen. Dat vezels aanbrengen doen we met verschillende technieken afhankelijk van wat de klant nodig heeft."

Er zijn meer bedrijven die met 3D-printing van composiet bezig zijn maar die doen het allemaal op een andere manier waardoor ze niet de echte composieteigenschappen krijgen, aldus Bouwmeester. "Wij zijn wat pragmatischer en we hebben meer mogelijkheden, we kunnen grotere producten maken. Onze zelfgemaakte printer heeft een afmeting van 0,5 x 0,5 x 1 m dus dat is behoorlijk groot. Nog dit jaar willen we toe naar een printer van 1 x 1 x  1 meter."

FRP3D wil nu naar buiten treden. "We hebben nu een aantal grote en interessante klanten bij wie we de voordelen van de techniek hebben aangetoond en we willen nu meer interessante projecten identificeren en op basis daarvan gaan groeien. We zijn tegelijkertijd op zoek naar een investeerder die de groei mogelijk moet maken."

 

Meer over dit onderwerp in Kunststof & Rubber van april.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »