KunststofenRubber.nl

Lina van TU/e eerste auto met biobased kunststof platform

27 maart 2017 om 14:02 uur - EINDHOVEN

Op RapidPro 2017 presenteerde het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven het ontwerp van hun vierde conceptauto. Deze Lina is de eerste auto ter wereld die is gemaakt met een platform van bio-composiet.


De Lina is een vierpersoons, batterij-elektrische stadsauto. Dankzij een massa van slechts driehonderd kilogram is de auto erg ‘efficiënt', lees: zuinig. Het lage gewicht van de nieuwe auto is te danken aan de toepassing van een sandwichplaat uit bio-composiet die niet eerder op structurele wijze in auto's is gebruikt. Het bio-composiet bestaat voornamelijk uit biologische grondstoffen. Noud van de Gevel van het TU-team: "We gebruiken dit nieuwe sandwichmateriaal voor het chassis en de bodemplaat, het platform dat de structuur van de auto vormt.  De buitenlagen van de sandwich zijn gemaakt van thermoplastisch, met vlasvezel versterkte composiettape. De platen worden bij een partner-onderneming geperst en daarna maken wij zelf in onze werkplaats de uiteindelijke sandwichplaat door de bio-based PLA-honingraatplaat ertussen te lijmen. Dan heb je het sandwichmateriaal voor de structuur van chassis-bodemplaat." Aansluitend worden de platen versneden tot de gewenste delen die door middel van verlijming tot het gewenste platform worden gevormd.            

 

De Lina moet zich op de openbare weg kunnen meten met andere straat-legale auto's door via een RDW-keuring een kenteken te krijgen. Het team moet de auto voor de komende zomer presenteren en daarvoor is nog heel veel nodig. De Shell Eco-marathon waaraan het team wil deelnemen wordt gehouden van 25 tot en met 28 mei in Londen. 

 

Meer over dit onderwerp in Kunststof & Rubber van april.  

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »