KunststofenRubber.nl

Rubber afdichting Xattax voor gebruik in nucleaire omgeving

21 april 2017 om 12:18 uur - AALTEN

Doorvoeropeningen in wanden en vloeren van omgevingen waarin sprake is van radioactieve straling vormen een bron van gevaar. Gammastralen kunnen zich door de doorvoering naar naastgelegen ruimten verplaatsen. Beele ontwikkelde hiervoor zijn Xattax-afdichtingssysteem met rubber.


Als doorvoeringopeningen niet effectief zijn afgedicht en afgeschermd, kunnen gammastralen zich verplaatsen naar andere ruimten. Dit vereist dus een afdichtingssysteem dat bestand is tegen deze straling en Beele Engineering uit Aalten ontwikkelde speciaal hiervoor zijn Xattax-afdichtingssysteem. De afschermende werking van het systeem is zo goed dat nu ook dichter bij de reactor kan worden gewerkt, zo meldt Beele.

 

80 cm beton

 

Het nieuwe systeem is bestand tegen gammastraling en biedt afscherming tegen radioactieve straling. Xattax is de algemene naam voor een verzameling producten die al dan niet gecombineerd kunnen worden om de gewenste afdichtings- en afschermingseigenschappen te bereiken. Centraal staat het Radiatt-systeem dat, toegepast in een tachtig centimeter dikke betonnen wand honderd procent afscherming en bescherming tegen nucleaire straling biedt.  Radiatt kan worden gecombineerd met verschillende andere afdichtingsproducten van Beele Engineering zonder serieus afbreuk te doen aan de afdichtende en afschermende kwaliteiten. Zo biedt de combinatie van Radiatt en Nofirno een afscherming van 99,9 procent tegen straling. Zelfs combinaties van de systemen Nofirno en Actifoam en van Nofirno en Aquastop bieden een afscherming van 91 respectievelijk 99 procent. Net als andere systemen van Beele Engineering is ook het Radiatt-systeem volledig onderhoudsvrij en het heeft bovendien een levensduur van tachtig jaar, volgens de Achterhoekse onderneming. De resultaten van tests die met het nieuwe systeem zijn uitgevoerd, zijn vastgelegd in een Kiwa-convenant waarin ook alle details rondom de toepassing zijn opgenomen.

 

Voor een groot nucleair project zijn de rubbertypen waaruit de verschillende producten zijn samengesteld ook onderzocht op hun bestendigheid tegen gammastraling. Hiertoe werden ze blootgesteld aan een totale straling van 200 kGy. De eigenschappen van de materialen worden hierdoor nauwelijks beïnvloed terwijl de materialen zelf ook na blootstraling aan de straling flexibel blijven. De dosering van de straling wordt uitgedrukt in Grays. Eén Gray (Gy) staat voor de absorptie van één Joule stralingsenergie door materie met een massa van één kilogram. In de dagelijkse gang van zaken worden doses aangegeven kilogray (kGy).

 

 www.beele.com

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »