KunststofenRubber.nl

Biologisch afbreekbaar kunststof uit rioolwater 'van topkwaliteit'

19 april 2017 om 10:35 uur - BREDA

Het is mogelijk PHA-biokunststof te maken van rioolwaterslib. Dit is een bijzondere klasse biokunststof die zeer goed afbreekbaar is en een lage milieu-impact heeft. Het zogenoemde Phario-project laat nu zien dat dit polyhydroxyalkanoaat op een consistente manier en met een hoge kwaliteit kan worden gemaakt met behulp van de actieve biomassa uit een rioolwaterzuivering.


Op deze manier kan het materiaal met een zeventig procent lagere milieu-impact worden gemaakt dan het PHA dat nu op de markt is. Hoog tijd voor een volgende stap.  Deskundigen, bestuurders en ondernemers hebben hun kennis en ervaringen gedeeld over PHA dat is gemaakt uit rioolwater. Zij  zien dit als de toekomst en willen investeren in een volgende stap: op zoek gaan naar (co)-investeerders om meer te kunnen produceren en op zoek gaan naar meer ondernemers die er producten van maken."

 

Phario 

 

Het Phario-project (afkorting van PHA en riool) heeft laten zien dat het mogelijk is een hoge kwaliteit biokunststof maken uit rioolwater. Het geproduceerde PHA had consistente thermische en mechanische eigenschappen die vergelijkbaar en soms zelfs beter zijn dan het PHA dat nu op de markt is, aldus de betrokkenen. Bovendien zijn er veel mogelijkheden om de kwaliteit te sturen. Bijzonder is dat PHA met een hoog molecuulgewicht kan worden gemaakt en met lagere smeltpunten. Dit biedt perspectief op unieke toepassingen, bijvoorbeeld voor het maken van vezels van PHA of het verbeteren van de kwaliteit van polymelkzuur (PLA). Een aantal ondernemers heeft de kunststof inmiddels met succes verwerkt voor festivalmuntjes, kratjes voor waterplanten en voor  ‘vislood' om loodvrij te vissen.

 

Demonstratiefase

 

In het nu afgesloten project werd per week één kilo aan kunststof geproduceerd door de bacteriën in de rioolwaterzuivering in Bath. Het is nu de bedoeling dit proces via een demonstratiefase van honderd kilogram per week op te schalen naar honderd duizend kilogram per week. Op deze manier kan het proces op een verantwoorde manier worden ontwikkeld en kunnen de kosten worden verlaagd.

In gesprek

 

De wereld moet de transitie maken naar een circulaire economie. Bij het project betrokken waterschappen zeggen nu te laten zien dat het mogelijk is hoogwaardige grondstoffen te maken uit laagwaardige reststromen die bovendien voor langere termijn gegarandeerd kunnen worden. Als bedrijven dit ook als een kans zien om zo hun eigen productieketen te verduurzamen, dan gaan de waterschappen graag met hen het gesprek aan om samen te bouwen aan nieuwe, circulaire waardeketens.

 

Gezamenlijk initiatief

 

Het pilotonderzoek dat nu afgerond is, was een gezamenlijk initiatief van de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel, Scheldestromen en wetterskip Fryslân samen met SNB, STOWA en de marktpartijen Veolia en KNN. Alle partners betaalden mee en bovendien was er subsidie van de Innovatieregeling voor de TKI Biobased Economy.

http://stowa.nl/upload/Publicaties%202017/STOWA%202017%2015%20WEB.pdf

 

PHA (polyhydroxyalkanoaat) is een kunststofsoort die wordt gemaakt door bacteriën. Voor de bacterie is het materiaal een soort energiereserve. Zij maken het aan als er afwisselend veel en weinig voedsel is. Als er veel voedsel is maken zij een voorraad aan dat ze opeten als er weinig voedsel is. Dit verklaart ook de goede afbreekbaarheid van dit materiaal. De naam Phario is de afkorting van PHA en riool.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »