KunststofenRubber.nl

Ziekenhuis verandert mond-, kaak- en gezichtschirurgie met 3D-print

02 mei 2017 om 12:40 uur - BIRMINGHAM

Een 3D-printer in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham leidt tot grote kostenbesparingen, namelijk tot wel twintig duizend pond per operatie. Dit zegt leverancier Stratasys van de 3D-printers.


Het Amerikaanse Stratasys, specialist in 3D-printing en additive manufacturing, zegt dat zijn PolyJet 3D-printingtechniek helpt bij belangrijke mond-, kaak- en gezichtschirurgie. In de operatiekamer zorgt dit uiteindelijk voor grote besparingen. De Objet Eden350V 3D-printer wordt ingezet voor op maat gemaakte modellen voor de voorbereiding van een operatie, wat een besparing kan opleveren van ruim negentig procent in de uiteindelijke chirurgische tijd, in vergelijking met het gebruik van standaard anatomische modellen. Bovendien rapporteert het ziekenhuis dat er drie tot vier uur per operatie kunnen worden bespaard en dat daarmee de kosten tot twintig duizend euro per operatie lager kunnen uitvallen.

 

Tumoren  

 

Momenteel zijn het vooral patiënten die beschadigingen of kankerplekken hebben die van het 3D-printen profiteren - en dan met name mensen met tumoren in het gezicht of op/in de schedel. Met de 3D-printer kan het gespecialiseerde team de ct-scans van de patiënt in zeer nauwkeurige, driedimensionale replica's printen tot botvervangende onderdelen of metalen protheses die exact op maat van de patiënt zijn. "Als het nodig is bot weg te halen uit het gezicht van een persoon, maken we een exact geprint model voor heel precieze snijlijnen", aldus Stefan Edmondson, consultant van het ziekenhuis op dit gebied. "Dit proces resulteert in klinisch betere resultaten en bespaart het ziekenhuis, de patiënt en de dokter kostbare tijd."

 

Ook oefenen


Stratasys PolyJet 3D-printen maakt het chirurgen ook mogelijk te oefenen op levensechte 3D-geprinte anatomische modellen. De eigenschappen van de materialen van Stratasys behoren bij het proces, met het VeroWhite-materiaal dat een glad resultaat geeft voor goede anatomische modellen.  3D-printen verandert chirurgische ingrepen voor kankerpatiënten. "Als we te maken hebben met ernstige gevallen waarbij platen de botten in het gezicht bij elkaar moeten gaan houden, moeten we zeker weten dat ze wel precies passen", aldus Edmondson. "Een replica van de anatomie van de patiënt uit de printer geeft ons de mogelijkheid de benodigde platen in ons laboratorium voor te bereiden. Deze mogelijkheden stroomlijnen de hele operatie en zorgen ervoor dat we honderd procent zijn voorbereid voordat we echt gaan opereren."

 

Meer over dit onderwerp in KUNSTSTOF & RUBBER #5 van 19 mei 2017.  

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »