KunststofenRubber.nl

AZL zoekt meer partners voor studie van high-performance SMC

16 mei 2017 om 17:00 uur - AKEN

In juni wil AZL Aachen in samenwerking met het instituut voor kunststofverwerking IKV op de RWTH technische universiteit beginnen met een gezamenlijke markt- en technologiestudie voor high-performance SMC. Er zijn zestig deelnemende partijen maar men zoekt nog meer partners.


Het onderzoek heeft als doel het potentieel te evalueren voor de volgende generatie sheet molding compound in industriële toepassingen.  Bedrijven uit de gehele SMC-waardeketen en bedrijven die interesse hebben in de SMC-markt worden uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek.  

Sheet Molding Compound is al jaren een bewezen oplossing om metalen onderdelen te vervangen. De pogingen om gewichtsbesparingen te realiseren en aanmerkelijke reducties van CO2-uitstoot te bewerkstelligen, hebben een nieuwe generatie nodig van high-performance sheet molding compounds met korte en met continu-vezelversterkte systemen met zowel koolstofvezel als glasvezel met op maat gemaakte hars. HP-SMC  geeft grote mogelijkheden om onderdelen te realiseren die grote prestaties kunnen leveren en duidelijk lagere kosten hebben in vergelijking met de conventionele continu-vezelversterkte onderdelen.
De vergelijking met andere materialen wordt bij HP-SMC bepaald door een groot aantal onderlinge afhankelijkheden  tussen materiaal en proces. Dit zijn zowel uitdagingen als mogelijkheden.      

 

Begrip van afhankelijkheden

 

De gezamenlijke studie HP-SMC (www.lightweight-production.com/go/hp-smc-study) van AZL en IKV wil diepgaand begrip van deze onderlinge afhankelijkheden bij toepassingen en technieken van SMC bewerkstelligen, dit zijn de belangrijkste uitdagingen en technische oplossingen voor het produceren van HP-SMC. Het onderzoek zal dienen als basis om de ontwerprichtlijnen te kunnen uitwerken, om een doelgerichte ontwikkeling te kunnen bewerkstelligen en om nieuwe kansen te openen. De scope en de inhoud van de studie zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de industriële werkgroep van AZL uit 2016 met meer dan zestig deelnemende partijen uit de industrie, inclusief autofabrikanten als Audi, Ford, BMW, Hyundai, MAN en Toyota.

Tijdens diverse bijeenkomsten heeft de industriële werkgroep verschillende gezamenlijke r&d-initiatieven gedefinieerd om een toolbox voor HP-SMC te kunnen maken en hier hoort deze studie bij die een jaar zal duren en de aanpak maakt het mogelijk dat alle deelnemers kunnen profiteren van de kennis van alle partners en alle experts die bij het project betrokken zijn.  

 

Tot 15 juni 2017

 

De studie staat open voor alle bedrijven in de SMC-waardeketen en ook voor bedrijven die zich daarin willen gaan bewegen.  AZL-partnerbedrijven en leden van de IKV sponsorassociatie kunnen tegen gereduceerde kosten meedoen.  Het completeren van het consortium en de informatieverstrekking over de inhoud en de aanpak van de studie wordt gedaan op de derde werkgroepbijeenkomst () op 31 mei in Aken. De deadline voor deelname aan het onderzoek is 15 juni.

 

Brochure

 

Registratie voor event 31 mei

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »