KunststofenRubber.nl

170 duizend bezoekers op Interpack 2017

11 mei 2017 om 11:27 uur - DÜSSELDORF

's Werelds grootste internationale beurs voor de verpakkingsindustrie heeft dit jaar over de zeven dagen 170.500 bezoekers opgeleverd. Driekwart van hen kwam niet uit Duitsland maar uit een van 168 andere landen naar Düsseldorf. De volgende Interpack vindt plaats in mei 2020.


De bezoekers honoreerden de beurs met een goede beoordeling. Volgens de organisatie van Messe Düsseldorf heeft 98 procent van hen aangegeven tevreden of zeer tevreden te zijn over het bezoek aan Interpack 2017. De interesse in het aanbod gold voor alle segmenten van de beurs waarbij de belangstelling voor het thema ‘verpakkingsmiddelenproductie' in vergelijking met de vorige editie duidelijk was toegenomen.

 

Belangrijkste trends

Een belangrijke trend op veel stands was het thema van de voortschrijdende digitalisering van de productieprocessen op weg naar Industrie 4.0-applicaties. Bij productie die deze lijn volgt is het bijvoorbeeld mogelijk om gepersonaliseerde verpakkingen te produceren of de traceerbaarheid te garanderen. Bovendien spelen modulair design van verpakkingsmachines en geoptimaliseerde proceslijnen van  digitale bedieningsconcepten een grote rol. Om de complexiteit al direct in het productieproces van machines en installaties, maar ook bij scholing en binnen het bedrijf beheersbaar te maken, hebben enkele ondernemingen gekozen voor virtual reality-toepassingen waardoor machines of installatie in z'n totaliteit kunnen worden ervaren . Het thema duurzaamheid was ook op Interpack 2017 alom vertegenwoordigd. De bedrijven toonden een verbeterde ressource-efficiëntie, zowel bij de keuze van gebruikte materialen voor steeds dunnere wanddiktes als in het productieproces. Bovendien winnen alternatieve verpakkingsmiddelen terrein.

 

Succesvolle thema's

Rond het thema Industrie 4.0 waren er niet alleen innovaties van exposanten te zien: ook de gelijknamige tentoonstelling die in samenwerking met de Verband Deutsche Machine  und Anlagebau e.V. (VDMA) was opgezet, toonde de nieuwste ideeën en impulsen en werd enthousiast door de bezoekers begroet. Een ware publiekstrekker van Industrie 4.0 was onder meer de Demonstrator ‘smart4i' die gepersonaliseerde powerbanks produceerde en verpakte.

 

Save food congres

Zes jaar na de oprichting van Save Food is het initiatief tot een brede alliantie met meer dan 850 internationale leden uit de industrie, organisaties, niet-gouvernementele organisaties en onderzoeksinstituten uitgegroeid. Een mijlpaal van het initiatief is het Save Food-congres op Interpack, die tijdens de derde editie op 4 mei door de deelnemers werd geprezen vanwege de brede thematische opzet. Het congres kende een wisseling van de perspectieven waardoor de focus dan weer op mondiale zienswijzen, dan weer op nationale details en omstandigheden lag. De Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO) presenteerde de resultaten van de Indiase wetenschappelijk onderzoek, dat door het initiatief gefinancierd is. Het doel was om mechanismen die ten grondslag liggen aan verlies bij belangrijke basislevensmiddelen, te herkennen en tot oplossingen te komen. In het kader van het congres ondertekenden de Save Food-partner Messe Düsseldorf en FAO bovendien een memorandum of understanding om de samenwerking voor de komende vier jaar vast te leggen.

 

Innovatieparc

De speciale tentoonstelling ‘innovationparc' als onderdeel van Interpack 2017, stond eveneens in het teken van het thema Save Food en toonde praktische oplossingen voor het indammen van levensmiddelenverlies en -verspilling. Hieronder bevonden zich ook de finalisten en de winnaar van de WorldStar Awards van de World Packaging Organisation (WPO). Er is onder meer een award uitgereikt voor een kunststof zak voor fruit die door ingebouwde drijfgasabsorbeerders de houdbaarheid van het fruit aanzienlijk kan verlengen.

 

Components

Het voor 2017 verbeterde concept van ‘components - special trade fair by interpack' is door de bezoekers positief ontvangen, zo meldt Messe Düsseldorf. Deze speciale tentoonstelling was volgens de feedback van de bezoekers bovendien van goede kwaliteit. "De beslissing om de tweede editie van components nu op een centraal punt op het beursterrein te positioneren en volledig parallel aan interpack te laten plaatsvinden, was de enige juiste. Over het belang van het thema bestond sowieso geen twijfel, omdat de toeleveringsindustrie per slot van rekening met componenten en software voor de verpakkings- en procestechnologie een belangrijke rol speelt - van de digitalisering van productieprocessen tot aan ideeën voor Industrie 4.0. 

 

Over drie jaar, in 2020, vindt weer een Interpack plaats, dan met een compleet nieuwe Ingang Zuid en een nieuwe hal 1. De exacte datum wordt  op een later tijdstip worden vrijgegeven.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »