KunststofenRubber.nl

Omzetgroei in Q1 2017 met dubbele cijfers voor industrie

22 mei 2017 om 11:36 uur - DEN HAAG / HEERLEN

Producenten in de aardolie-industrie, de chemische industrie, de farmaceutische industrie en rubber- en kunststofproductenindustrie boekten 19,5 procent meer omzet.

Bedrijven in de industrie hebben in het eerste kwartaal van 2017 een omzetgroei van 10,3 procent behaald. Daarmee zet de industrie de groei door die eind vorig jaar begon. Ook de afzetprijzen stegen met 10,3 procent, zo meldt het CBS in de Kwartaalmonitor industrie.


In het eerste kwartaal boekte iedere branche meer omzet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Binnen Nederland ging de industriële omzet met elf procent omhoog, buiten Nederland met tien procent. Eind 2016 was de omzetontwikkeling in de totale industrie voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2014 weer licht positief.

 

Kunststof en rubber

 

Producenten in de aardolie-industrie, de chemische industrie, de farmaceutische industrie en rubber- en kunststofproductenindustrie boekten 19,5 procent meer omzet. Binnen deze branche ging vooral bij de aardolie-industrie (33,8 procent) en de chemische industrie (18,2 procent) de omzet omhoog, waarbij prijsstijgingen een belangrijke rol speelden, de prijzen in deze deelbranches stegen met respectievelijk 53,9 procent en 16,5 procent. Alleen de omzet voor farmaceuten viel in deze branche lager uit dan in het eerste kwartaal van vorig jaar (daling van 5,6 procent). Verder groeiden ook de omzetten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie, de transportmiddelenindustrie en de elektrotechnische en machine-industrie relatief sterk.

 

Al anderhalf jaar

 

De productie nam dit kwartaal voor het zesde kwartaal op rij toe, ditmaal met 3,5 procent. Onder meer in de chemische industrie en de auto- en aanhangwagenindustrie ging de productie omhoog. De productie in de chemische industrie groeide met 10,5 procent. De productie van elektrische apparaten en machines steeg ook relatief fors, met respectievelijk 8,2 procent en 12,2 procent.
Autoproducenten maakten dit kwartaal 14,4 procent meer vervoersmiddelen dan het jaar ervoor. Deze deelbranche produceerde vooral veel vervoersmiddelen voor het buitenland.

 

 CBS Kwartaalmonitor Industrie Eerste kwartaal 2017.

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »