KunststofenRubber.nl

Wereldprimeur HP 3D Jet Fusion printer voor bedrijf 3iD in België

22 mei 2017 om 16:21 uur - HOUTEN

De wereldprimeur van de HP Jet Fusion 3D-printer bij Dave Vanhove (l) van 3iD. Rechts op de foto staat salesmanager Floris Stam van 3D printtechnologie bij Landre.

Leverancier Landré van 3D-printsystemen van HP heeft na de Europese introductie van de Jet Fusion 3D-printer zijn eerste systeem verkocht en geleverd aan de Belgische 3D-printservice 3iD.


3iD is wereldwijd de eerste klant die de Jet Fusion 3D-printer van HP gaat inzetten voor commerciële toepassing. Met de investering wil het printservicebedrijf zowel enkelstuks als series gaan printen en daarmee gelijktijdig een kwaliteitsverhoging en kostenbesparing realiseren.

Tien keer sneller 

 

Met de Jet Fusion heeft HP een techniek op de markt gebracht die tien maal sneller is dan vergelijkbare SLS-printers, die ook met polyamides werken. Bovendien levert de HP kwalitatief hoogwaardige producten en springt bovendien zuiniger om met printmateriaal. Dave Vanhove van 3iD: "Hiermee kunnen we de HP concurrerend inzetten voor seriematige productie.
Dave Vanhove startte vijf jaar geleden met 3iD als printservice voor prototypes. In die periode heeft Vanhove een divers ‘printerpark' opgebouwd. "We beschikken over verschillende technieken,  waaronder SLS, FDM en Polyjet en daarmee kunnen we producten in verschillende materialen en afwerkingsnauwkeurigheden printen. Door die grote spreiding kunnen we een brede marktvraag invullen maar in de laatste twee jaar zien we de vraag naar serieproducten en functionele producten verder toenemen. Voor ons was dit een reden om ons verder te verdiepen in het concept van HP."

 

Testen HP en SLS

 

De prijs bij SLS hangt af van de bezetting van het bouwvolume in verband met restverlies. Vanhove: "Bij de HP wordt nagenoeg al het restpoeder hergebruikt zodat het voor de prijs niet uitmaakt hoeveel producten je print. We hebben ook een aantal proefstukken zowel met SLS als met de Jet Fusion van HP geprint om te beoordelen waar de verschillen liggen. En we kwamen tot verrassende conclusies:  bij een testproduct met dunne staafjes, oplopend van 0,2 tot 2 mm diameter, printte de SLS staafjes van 0,9 mm als dunste staafje, terwijl bij de HP de grens bij 0,6 mm ligt. Bovendien vraagt het HP-concept ook om minder nabewerking dan de producten die uit de SLS, FDM en Polyjet komen. Ik verwacht dat de HP het meeste printwerk van deze machines gaat overnemen."

 

Sneller dan spuitgieten

 

Behalve voor kleine aantallen gaat de inzet van de nieuwe HP-technologie een concurrerend alternatief worden voor seriematige productie. "Deze techniek zal een totaal nieuwe markt gaan creëren. Een markt die nu alleen bestaat door spuitgieten. Tot duizend stuks en,  afhankelijk van de stukgrootte en complexiteit, soms wel tot tienduizend stuks is de HP 3D-printtechnologie sneller en goedkoper dan spuitgieten. De HP-technologie biedt een oplossing voor series waar de matrijskosten ten opzichte van het volume te zwaar wegen", vindt  Dave Vanhove.

 

http://www.3idprinting.be/

www.hp.com/go/3dprint

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »