KunststofenRubber.nl

PEF van Synvina krijgt 'interim-goedkeuring' PET Bottle Platform

22 mei 2017 om 10:59 uur - AMSTERDAM

PEF kan gewoon via de bestaande inzamelingssystemen en recyclingsystemen voor PET worden meegenomen, zegt het platform EPBP

Het European PET Bottle Platform (EPBP) heeft voor de Europese recyclingmarkt een ‘interim-goedkeuring' gegeven aan de recyclebaarheid van PEF dat wordt geproduceerd door Synvina in de proeffabriek in Geleen.


Synvina, de joint venture van  Avantium en BASF om FDCA  te produceren uit hernieuwbare bronnen.  De joint venture produceert in een pilot plant in Geleen het furaandicarbonzuur FDCA. Volgens de inschatting van het platform zijn de PEF-flessen gewoon af te voeren via de bestaande inzamelsystemen op dezelfde manier als PET. De interim-goedkeuring geldt tot een marktpenetratie tot twee procent. Dit percentage komt overeen met de hoeveelheid PEF die zou kunnen worden geproduceerd door de beoogde fabriek met een capaciteit van vijftig duizend ton FDCA uit hernieuwbare bronnen. Dit is de belangrijkste bouwsteen voor PEF en een definitieve verklaring over de kwaliteit, het verpakkingsdesign en de regionale markten zal worden uitgegeven voor de marktintroductie van het nieuwe materiaal.

 

Belangrijke stap

 

EPBP bevestigt dat wordt verwacht dat consumenten in staat zijn om PEF-flessen  te retourneren of weg te gooien op dezelfdemanier als zij dat gewend zijn met PET-flessen. "Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons innovatieve materiaal", vindt ceo Patrick Schiffers van Synvina. " De recyclebaarheid is een van de belangrijkste eigenschappen geworden voor de moderne verpakkingsindustrie om tegemoet te kunnen komen aan de normen voor de circulaire economie. De voorlopige goedkeuring van het platform bevestigt dat wij in staat onze klanten oplossingen aan te bieden om aan die normen te kunnen voldoen."

De hoeveelheid PEF in de Europese verpakkingsmarkt zal naar verwachting op middellange termijn de twee procent marktaandeel overschrijden. Daarom werkt Synvina samen met recyclers en merkeigenaren om een speciale recyclingstroom voor PEF-flessen te ontwikkelen om zo de waardevolle PEF te scheiden van conventionele kunststoffen. De recycling van PEF in andere markten zoals de VS en Japan zal op korte termijn worden bekeken.

 

PEF voor verpakkingsindustrie

 

PEF is een bio-based kunststof met verbeterde barrière-eigenschappen voor gassen zoals koolzuurgas en zuurstof wat leidt naar langere houdbaarheid van verpakte producten. Met de recyclebaarheid levert PEF een duidelijk voordeel voor de verpakkingsindustrie in vergelijking met andere bio-based kunststoffen of barrièrematerialen. Bovendien levert het een grotere mechanische sterkte zodat minder materiaal moet worden geproduceerd en dus minder grondstoffen nodig zijn. PEF is geschikt als de belangrijkste component of als barrièrelaag in cups en trays, flexibele verpakkingen en voor frisdranken, al dan niet koolzuurgashoudend, melkproducten, sportdranken, alcoholhoudende dranken en voor producten voor persoonlijk verzorging en huishoudelijke producten.

 

EPBP en Synvina

 

De European PET Bottle Platform is a vrijwillig initiatief van industriële organisaties die afvalverzamelaars,  kunststofrecyclers,  producenten van PET en merkeigenaren vertegenwoordigen (http://www.epbp.org/).  Synvina is de joint venture van Avantium en BASF. Het bedrijf heeft een fabriek in Geleen en produceert en vermarkt  nu furaandicarbonzuur (FDCA) uit hernieuwbare bronnen op proeffabriekschaal  voor de productie van de polymeer polyethylenefuranoate (PEF). Synvina wil deze activiteit in de toekomst gaan vercommercialiseren waarbij FDCA de bouwsteen is voor diverse producten, waarvan het recyclebare polyester PEF de belangrijkste is.  (http://www.synvina.eu/)

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »